­Március 31-ig jelentkezhetnek a települések a "Magyar falu – Kihívások, helyi válaszok” mottóval idén is elinduló Magyarországi Falumegújítási Díj 2019. pályázatra.

Az idén nyolcadik alkalommal hirdetik meg a pályázatot, amely ezúttal is az „Európai Falumegújítási Díj” pályázati kiírás követelményein alapszik, és melynek célja, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön, valamint, hogy díjazzák azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat.

A magyarországi pályázatnak – a hazai falufejlesztési tevékenységek elismerése mellett – az is célja, hogy kiválassza azt a települést, amely méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen. Annak érdekében, hogy az adott szempontok szerinti legkiválóbb hazai település mutatkozhasson be a nemzetközi porondon, a honi versengés követelményei alapvetően megegyeznek az európaival.

A pályázóknak egy konkrét időszakra vonatkozóan kell bemutatniuk a kiinduló helyzetüket és az időszak végére bekövetkezett változásokat: a benyújtandó dokumentáció tehát valójában egy számvetés, amely nem kizárólag a települési önkormányzat munkáját, hanem az egész települési közösség, a lakossági civil szervezeteknek, a vállalkozóknak a törekvéseit mutatja be, kitérve azokra az eredményekre is, melyek kistérségi együttműködés keretei közt, más településekkel való együttműködés eredményeiként jöttek létre.

A pályázaton a települések önállóan, de akár összefogva, csoportosan is indulhatnak.

Fontos szempont a pályaművek elbírálása során, hogy a bemutatkozó települések fejlesztései feleljenek meg a Településfejlesztési füzetek különszámaként minden falunak eljuttatott “Irányelvek az európai falvak és vidéki térségek fenntartható fejlődéséért“ dokumentumban foglaltaknak.

A pályázat benyújtási határideje: 2019. március 31.

A pályázati kiírás teljes terjedelmében, a pályázati dokumentáció, és a szükséges melléklete letölthetőek ITT.

(HBMKH)