­Idéntől minden földhasználó köteles a naptári időszaktól függetlenül megakadályozni a parlagfű virágbimbójának a kialakulását.

A parlagfű elleni védekezés fő célja a parlagfű virágzásának és magképzésének megakadályozása, ugyanis a növény pollenje allergiás megbetegedést okozhat. A gyom irtása, a földterületek parlagfű-mentesítése ezért is törvényileg előírt kötelezettség. A kormányhivatal ezúton is szeretné felhívni az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét arra, hogy a vonatkozó jogszabályból törölték a június 30. napjára vonatkozó határidőt, és az idei évtől a kötelezettség egész évre vonatkozik, így az ezzel kapcsolatos hatósági ellenőrzések is hamarabb kezdődnek, mint a korábbi években.

A parlagfű kelésének és fejlődésének kedvezett az elmúlt időszak csapadékos időjárása Hajdú-Bihar megyében. A növény fejlettsége nagyon eltérő képet mutat megyénkben: a csírázótól az erőteljes vegetatív növekedésben lévő 30-40 cm magas egyedekig egyaránt találkozhatunk vele.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik külterületi és belterületi ingatlanok vonatkozásában, illetve mezőgazdasági növényekkel hasznosított termőföldekre, utak menti területekre, belterületi kiskertekre, közterületekre, és építési területekre is.

A védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a kormányhivatalok szakemberei, belterületen az önkormányzatok és a kormányhivatalok munkatársai ellenőrzik. Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfű-mentesítési és védekezési kötelezettségének, akkor a kormányhivatal közérdekű védekezést rendel el, melynek költségeit az ingatlan tulajdonosának vagy földhasználójának kell megfizetnie. Emellett minden esetben növényvédelmi bírság kerül kiszabásra, melynek mértéke függ a fertőzött terület nagyságától és a parlagfű felületi borítottságától. A bírság összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben a védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket, illetve a növényvédelmi bírságot nem fizetik meg határidőre, köztartozásnak minősül, annak behajtásáról az állami adóhatóság gondoskodik.

A parlagfű pollenhelyzetről való tájékozódáshoz a legmegbízhatóbb forrás a http://oki.antsz.hu/ oldalon található hivatalos pollenjelentés, amelyet az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfűszezonban naponta frissít.

Amennyiben bárki parlagfűvel fertőzött területet észlel, a https://pbr.nebih.gov.hu honlapon a Parlagfű Bejelentő Rendszeren (PBR) keresztül jelezheti.

(HBMKH)