Egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig akár már mínuszokat is mérhetünk. Ahhoz, hogy biztonságosan célba érjünk, amellett, hogy a romló látási körülmények és a csúszós utak miatt óvatosabban kell vezetnünk, az autónkat műszakilag is fel kell készítenünk a hidegre.

A „látni és látszani” elvnek való megfelelés érdekében egyenként ellenőrizzük minden lámpa, fényszóró, illetve index működőképességét, azok állapotát, beállításait. Szükség esetén cseréljünk alkatrészt. Az izzókészlet már nem kötelező tartozék, nem árt, ha van a fontosabb izzókból és biztosítékokból tartalék az autóban.

Érdemes szakműhelyben ellenőriztetni az akkumulátor indítóképességét, a hűtőfolyadék fagyáspontját.

Különösen fontos, hogy csapadékos időszakban is megfelelően kilássunk a gépjárműből, ezért ellenőrizzük az ablaktörlő lapátokat, amelyek elöregedhetnek az évek folyamán. Ha csíkozva, vagy nagyobb sávokat kihagyva törölnek, cseréljük, cseréltessük le őket.

Győződjünk meg arról, hogy járművünk fűtő-, és páramentesítő rendszere jól működik. A nyári szélvédőmosó folyadékot cseréljük le fagyállóra, amellyel elkerülhető az ablakmosó berendezés elfagyása is. Tartsunk az autóban egy törlőkendő vagy páramentesítő sprayt, jégkaparót és jégoldó sprayt.

A közlekedésbiztonság alapvető feltétele a megfelelő műszaki állapotú gépkocsi, ezért szakműhelyben ellenőriztessük a fékberendezés és a futómű állapotát.

Ha a nappali átlaghőmérséklet tartósan +7 oC alá süllyed, ajánlott a téli gumiabroncsok felszerelése, hiszen hideg időben a fékút csúszós, havas úton hosszabb, az autó kanyarstabilitása romlik és az elindulás is nehezebb a kipörgő kerekek miatt. Ha a tavasz óta nem használt téli gumiabroncsok ellenőrzésekor azt tapasztaljuk, hogy azok elöregedettek, kirepedezettek, avultak vagy rendellenesen kopottak, kérjük szakember segítségét.

Elengedhetetlen, hogy folyamatosan tájékozódjunk az útviszonyokról, lehetőleg még elindulás előtt, főleg abban az esetben, ha hosszabb útra készülünk.

Mindenkit hazavárnak, ezért figyeljünk a közlekedésben részt vevő társainkra. Balesetmentes autózást kívánunk!

(HBMKH)