­A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között.

Az idei rendezvény kiemelt célja, hogy Magyarország olyan rejtett kulturális gyöngyszemei, köztük számos egyházi épület és templom mellett az államigazgatási épületek is reflektorfénybe kerülhessenek, amelyek nincsenek, vagy távolabb esnek a klasszikus turisztikai fősodorban található helyszínektől.

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjai programsorozatnak köszönhetően idén több olyan műemléki védelem alatt álló épület is megnyitja kapuit, mint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal székhelyépülete, a Megyeháza, amit önkéntes túravezető mutat be az érdeklődők számára ingyenesen szeptember 19-én, szombaton 10-14 óra között. A Megyeháza Debrecen egyik legértékesebb szecessziós stílusú építészeti alkotása, mely kisebb átalakításokkal ma is az 1912. évi állapotát őrzi, 1958 óta pedig műemléki védelem alatt áll. Az óránként induló vezetett túrák során számos érdekességet tudhatunk majd meg az épületről: például azt, hogy hogyan kötődik az épülethez II. József, az ifjú császár, és a Magyar Színjátszó Társaság, valamint hogy hogyan követte az eltelt száz évben a székházépület elnevezése a történelem változásait.

A programokról további információ, valamint a regisztráció: http://oroksegnapok.gov.hu/

FONTOS:
A Kulturális Örökség Napjai keretében meghirdetett összes beltéri programon a szájat és orrot eltakaró maszk használata kötelező! Kérjük, hogy tartsák be a legalább 1,5 méteres távolságot! Kérjük a helyszínek látogatóit, hogy tájékozódjanak a szervezők által előírt helyi járványügyi előírásokról, és tartsák be azokat! Amennyiben bármilyen COVID-19 fertőzésre jellemző tünete van, igazoltan pozitív, vagy kontaktszemélynek minősül, semmiképp se vegyen részt a programokon! A helyi programok szervezői a szükséges óvintézkedésekről, fertőtlenítésről gondoskodnak.

(HBMKH)