­Idén a kormányhivatal munkatársai a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében léptek fel.

November utolsó hetében számos állami és magáncég szervez Európa-szerte önkéntes programokat a hulladékkezeléssel kapcsolatban, a környezettudatosság jegyében. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal idén is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az akció keretében minden kolléga figyelmét felhívtuk arra, hogy mielőtt kidobna valamit, gondolja végig az újrahasznosítás lehetőségeit, valamint azt, hogyan adhat új életet a számára már szükségtelenné vált, de még használható ruháiknak, könyveiknek. A Hulladékcsökkentési Héten a dolgozók a már nem használt dolgaikat – a hulladéktelepre kerülésük helyett – jótékony céllal nehéz körülmények között élő családok számára ajánlhatták fel. A ruhák gyűjtéséhez a ReFoMix Nonprofit Közhasznú Kft. biztosította a használtruha-gyűjtő konténert, ami 2019. november 16-24. között a Megyeháza díszudvarán került elhelyezésre.

A kollégák önzetlen összefogásának köszönhetően a kilenc napos akció alatt több mint 250 könyv, valamint közel 400 kg ruha gyűlt össze, amelyek már el is jutottak a Családok Átmeneti Otthonának lakóihoz.

Emellett a tavalyi év sikerén felbuzdulva folytattuk a használtelemgyűjtő akciónkat is: az elemeket a járásszékhelyeken működő kormányablakokban kihelyezett gyűjtődobozokban gyűjtöttük össze, majd onnan elszállíttattuk.

Ezek a gyűjtődobozok az alábbi kormányablakokban találhatóak meg egész évben, ahol bárki elhelyezheti használt elemeit:
-    Balmazújváros, Kossuth tér 3.
-    Berettyóújfalu, Kossuth u. 6.
-    Debrecen, Piac u. 42-48.
-    Debrecen, Kálvin tér 11.
-    Derecske, Köztársaság út 126.
-    Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 1.
-    Hajdúhadház, Dr. Földi János u. 4.
-    Hajdúnánás, Bocskai u. 12-14.
-    Hajdúszoboszló, Hősök tere 1.
-    Nyíradony, Árpád tér 1.
-    Püspökladány, Kossuth u. 6.

Az akcióval kapcsolatban további információk a https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/ honlapon érhetőek el.

(HBMKH)