­A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 30. között; országosan mintegy 21 ezer diák jelentkezésére számítanak.

A tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhetnek. Mindkét esetben maximum két hónapra vállalhatnak munkát, de míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhatnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal idén közel 280 millió forintot fordít erre a célra.

Az önkormányzatoknál a diákokat munkaviszony keretében kell foglalkoztatni, az állam pedig a munkáltatóknak a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát is megtéríti. Ennek megfelelően a napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak.
Az önkormányzatoktól eltérően a vállalkozásoknál az állam a diákok bérének és ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének a 75 százalékát biztosítja, azaz ebben az esetben a munkaadóknak kell állniuk a fennmaradó részt. A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében 157.950 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 120.750 Ft/fő/hó összeg vehető figyelembe.

A program sok lehetőséget nyit meg a fiatalok előtt, tavaly országosan 90 féle munkakörben foglalkoztatták a diákokat a munkáltatók - a legáltalánosabb munkakör az irodai adminisztrátor és a hivatalsegéd volt, míg mások felszolgálóként, pultosként vagy recepciósként helyezkedtek el.

Hajdú-Bihar megyében a tavalyi évben a kormányhivatal közreműködésével több mint 180 millió forintból közel 2500 diák foglalkoztatása valósult meg több mint 200 munkáltatónál. Az önkormányzatok száma 155 volt, ahol a diákok több mint 90 %-a dolgozott. A másik nagyon kedvelt terület a turizmus, vendéglátás volt megyénkben: 60 munkáltató részesült támogatásban több mint 200 tanuló foglalkoztatását vállalva.

A diákoknak idén is a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, amit akár már most is megtehetnek. Ehhez a diákoknak mindössze a személyes okmányaikra, valamint érvényes diákigazolványukra (vagy az iskolai tanulmányok befejezése esetén a visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásra) van szükség.

A munkáltatók a program hivatalos meghirdetésétől nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben a szükséges létszámot meg kell határozniuk, a szakmát, foglalkoztatási területet pedig megadhatják. A dokumentumot a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaihoz kell eljuttatniuk.

A nyári diákmunka programról az érdeklődők a www.munka.hu oldalon találhatnak további tájékoztató anyagokat.

(HBMKH)