Újabb napelemekkel bővül a győri kórház, melynek tetejére a 916 napelem mellé most újabb 1111 darab kerül - tájékoztatta a sajtót Kara Ákos országgyűlési képviselő és Dr. Tamás László János, az intézmény főigazgató-főorvosa.

Látványos lépéshez érkezett a kórház Vasvári Pál úti telephely napenergián alapuló erőművének bővítésével. Állványoznak, az ipari alpinisták már dolgoznak, a kórház tetejére a 916 napelem mellé most újabb 1111 darab kerül.
A kórház a közel 179,5 millió forintos támogatásból 499 kVA (kilovolt amper) – ra bővíti napelemes rendszerét. Kara Ákos győri országgyűlési képviselőt a kórház vezetősége fogadta. Elmondták, arra törekednek, hogy az intézményben minél több energiahatékonysági beruházást tudjanak elvégezni. Kara Ákos szerint jó hír, hogy a győri panellakások és az egyetem már zöldebb lett városunkban, ehhez pedig csatlakozott a kórház is. Távlati tervek között szerepel, hogy további energetikai korszerűsítéseket is elvégeznek a győri iskolákban.
A betegek életkörülményeinek javítása az elsődleges szempont. A napelemes rendszerrel villamos energia megtakarítást érnek el, a megmaradt összeget a betegellátás javítására fordítják. Éves szinten a kórház villanyszámlája 300 millió forintot tesz ki. Ennek 5 százaléka a napelemeknek köszönhetően megmarad, ami nagyjából másfél lélegeztető gép ára. A szervezési, gazdasági és műszaki vezetők arra is felhívták a kórházba látogatók figyelmét, hogy a november végéig tartó munkálatok forgalomkorlátozással járnak. A munkaterületeket Forrás: elkerítették. Kérik, hogy a kordonokon belül ne közlekedjen senki és figyeljenek az útjelző táblákra is.

(Győr+; Fotó: Marczali Gábor)