Az illetékes kistérségi népegészségügyi intézetek – a környezetvédelmi felügyelőség és a rendőrség közreműködésével – idén is kijelölésre kerültek a természetes fürdőhelyek, vagyis olyan tó- vagy folyópartok, ahol szabad fürdeni.

A listán tíz strand szerepel. A tavalyi évhez képest új fürdőhelyként ismét kijelölésre került a mosonmagyaróvári Mosoni-szabadstrand (régi nevén Duna út, szabadstrand). A bősárkányi Bánya-tóra idén sem kért engedélyt az üzemeltető.

Eszerint az idei szezonban Dunaszigeten a szabad strandon, Fertőrákoson a Fertő-tavi vízitelepen, Győr-Gyirmóton az Achilles strandon, Győrben az Aranypart I. és Aranypart II-n, Halásziban a szabad strandon, Ikrényben a strandfürdőn, Mosonmagyaróváron az Itató szabad strandon, valamint a Mosoni-szabadstrandon és Sopronban a Tómalom-fürdőn lehet megmártózni.

A fürdőhelyek engedélyezése során a kistérségi népegészségügyi intézetek többek között azt vizsgálják, hogy megfelelő-e a vízminőség, tiszta-e a terület, rendelkezésre áll-e zuhanyzó, wc, van-e öltözési lehetőség és ami elmaradhatatlan, kéznél kell lennie valakinek, aki bajban szakszerű segítséget, elsősegélyt nyújt.

(Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve)