Több száz embernek segített a foglalkoztatási paktum néven emlegetett kezdeményezés, amelynek célja, hogy növelje a térség munkaerőpiaci helyzetét.

Két és fél évvel ezelőtt Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatallal, a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatallal, valamint a Szociális Foglalkoztató Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumi partnerséget hozott létre. A kezdeményezésnek az a célja, hogy a Mosonmagyaróvár térségi foglalkoztatási együttműködés megalakításával hozzájáruljon a térség foglalkoztatottsági szintjének növeléséhez, a vállalkozások szakképzett munkaerő-hiányának csökkentéséhez, ezáltal elősegítve a térség gazdasági fejlődését.

A „Foglalkoztatási Együttműködések Mosonmagyaróvár Térségben” című, TOP-5.1.2-15-GM1-2016-00001 azonosítószámú projekt ünnepélyes zárórendezvényén Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere és Horváth Lajos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Kabinetvezetője ismertette az országosan is kiemelkedő eredményeket. A program során 319 ember kapott segítséget az álláskeresésben képzéssel és támogatással, esetenként mentorálással vagy tanácsadással is.

Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere a projekt ismertetésekor elmondta: a támogatás erre az időszakra 350 millió forint volt, és 50 céggel sikerült partnerségi kapcsolatot kialakítani, amely nélkülözhetetlen volt a program sikerre viteléhez.

Dr. Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, hogy Győr-Moson-Sopron megye rendelkezik a legjobb munkaerőpiaci mutatókkal az összes megye közül, gyakorlatilag teljes foglalkoztatásról beszélhetünk. Az egy főre jutó GDP megyénkben Budapest után a második legmagasabb - emlékeztetett. Itt egy erős gazdasági közösség mellé pedig felépült egy kifejezett érzékenységgel bíró szociális és munkaügyi ágazat, hiszen minden ember számít – tette hozzá.

A programnak köszönhetően olyan álláskeresők kaphattak támogatást, akik e segítség nélkül nem, vagy sokkal nehezebben tudtak volna érvényesülni, mondta Horváth Lajos, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője. Az álláskeresők között 10 célcsoporttal foglalkoztak kiemelten, például a GYED-ről, GYES-ről visszatérőkkel, vagy a legalább egy gyermeket egyedül nevelőkkel.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)