2019. július 5-én a parlagfű elleni védekezés időszerű kérdéseiről tartott egyeztetést a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal többek között a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Győri Vízi Társulat, a GYESEV Zrt. és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság képviselőivel.

A parlagfű világszerte több allergiás megbetegedésért felelős, mint az összes allergén növény együttvéve. Pollenje allergiát kiváltó anyagokat tartalmaz, ezért már a virágbimbójának kialakulását is köteles az adott ingatlan tulajdonosa megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Mindezekkel összefüggésben Szemerits Attila, a Győr-Moson-Soproni Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője emelte ki a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos hatósági szempontokat – úgy, mint a felderítést és helyszíni ellenőrzést, a közérdekű védekezés elrendelését, a növényvédelmi bírságot és annak mértékét.


Az egyeztetésen beszámoltak a Joint Ambrosia Actionről (Közös Parlagfű Akció), amely a Győr-Moson-Soproni Megyei Kormányhivatal, a Széchenyi István Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara, a Bécsi Agrártudományi Egyetem és a Burgenlandi Kormányhivatal 2017-ben indult közös projektjének egyik eredménye. Az akcióterv keretein belül készült el az ambrosiAPP nevű applikáció, amely segítségével bárki könnyen beazonosíthatja a gyomnövényt.Az applikáció ingyenesen letölthető:
http://play.google.com/store/apps/details?id=com.ambrosia.ambrosiAPP&hl=hu

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)