A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén már hatodik alkalommal augusztus 9-én valósult meg sajtó nyilvános esemény keretében a parlagfű légi felderítés első üteme megyénkben. A repülés kivitelezését az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, valamint a Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Földhivatali Osztály szakemberei hajtották végre a Készenléti Rendőrség helikopterével. A felderítés eredménye a cikk végén >>>

Fotó: Kabinet

Bakody Attila, a megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály főosztályvezető-helyettese a felszállás előtt a sajtónak elmondta: repülések kivitelezését - komoly szakmai előkészítést követően - monitoring vizsgálatra alapozottan repülési terv alapján hajtották végre, mely során figyelembe vették a megye vetésszerkezetét, valamint a korábbi évek hatósági tapasztalatait. A szakemberek 145 ezer ha mezőgazdasági hasznosítású területen térképezik fel a magasból a parlagfű fertőzöttségét. A korábbi, nyári bejárások alapján a határ szép képet mutat. Parlagfű fertőzéssel 1-2 ha-os olajtök és napraforgó kultúrákban illetve gabona tarlókon találkoztak a győri és a téti járásban, de összességében megállapítható, hogy a fertőzés jelenlegi szintje nem éri el a korábbi évek fertőzöttségi adatait.

Fotó: Kabinet

– Megyénk nem nevezhető az erősen fertőzöttek közé. A nyári meleg nem kedvezett a parlagfű fertőzöttségnek, inkább a csapadékosabb időjárás idején számolhatunk fokozott veszéllyel – számolt be Szemerits Attila, a Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Fosztly főosztályvezetője Hozzátette : kismértékben csökkent a megyében a fertőzöttség mértéke, ez köszönhető a gazdák hatékony munkájának, hiszen jobban odafigyelnek a környezetükre, illetve az időjárási viszonyok is kedvezően alakultak. Megemlítette, hogy évről-évre ugyanazokon a területeken észlelnek parlagfüvet. Ezeken a részeken nagyobb odafigyelés kell a tulajdonosoktól. Egyre több a megyében a zöldövezetes és ipari beruházás, itt is kiemelten kell megelőzni a parlagfű elszaporodását.

Fotó: Kabinet

Téti Járás
20 ha, napraforgóban és szójában

Győri Járás
5 ha, napraforgóban

Mosonmagyaróvári Járás
5 ha, szójában

Soproni Járás
8 ha olajtök

A parlagfű foltok helyszíni, terepi felmérése, jegyzőkönyvek elkészítése a napokban zajlik. Ezt követően fel lesz töltve a PIR-be (Parlagfű Információs Rendszerbe).
A 2017. július 1-től kezdődő terepi felderítések következményeként a hatósági eljárások folyamatosak és több esetben be is fejeződtek.

(Győr+)