A megyei kormányhivatalok feladat és hatáskörrel rendelkező főosztályainak júliustól a vegetáció végéig folyamatosan ellenőriznie kell a külterületek parlagfű mentességét. A hatékonyság érdekében a hagyományos helyszínelésen kívül immár 7. esztendeje idén is helikopteres légi felderítést végeztünk augusztus 30-án fertőszentmiklósi, és 31-én péri felszállással. A péri felszállást megelőzően sajtótájékoztató keretében szakmai beszámolót tartott Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, és Széles Sándor kormánymegbízott.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója hangsúlyozta: Magyarország Európa parlagfűvel legfertőzöttebb országa, idén pedig az időjárás miatt különösen súlyos a helyzet, ezért szavai szerint minden eddiginél hatékonyabb védekezésre van szükség, amiben segít a helikopteres felderítés is. Közölte: Győr-Moson-Sopron megyében már hetedik alkalommal figyelik meg, térképezik fel a parlagfűvel szennyezett területeket, a légi és a földi felderítés egymást kiegészítve zajlik.  Elmondta, hogy Magyarországon az 5,3 millió hektár mezőgazdasági területből évente 3,4 millió hektárt vizsgálnák át, ebből 1,6 millió hektárt helikopterről, majd hozzáfűzte: idén az ország nyolc megyéjében végeznek a périhez hasonló légi megfigyelést.

Fotó : Rozmán László Győr+ média

A védekezés hatékonysága évről-évre javul, a földtulajdonosok, földhasználók fegyelmezettebbé váltak, ugyanakkor a parlagfű okozta károkat a fokozott védekezéssel is csak mérsékelni tudják, mert az allergén gyomnövény magja akár 30-40 évig is csíraképes marad a talajban. Ezért a parlagfű fertőzöttséggel még hosszú ideig számolni kell – mondta. Szólt arról, hogy a megyei kormányhivatalok tavaly 150 millió forint értékben szabtak ki bírságot a parlagfű elleni védekezés elmulasztása miatt.

Fotók : Rozmán László Győr+ média


Széles Sándor kormánymegbízott a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a megyében a gazdákkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült a parlagfű terjedését megállítani, a fertőzöttség mérséklésén azonban még tovább kell dolgozni. Hozzátette: tavaly 50 gazdálkodót szólított fel a kormányhivatal parlagfű elleni védekezésre, az érintettek már az első felszólításra elvégezték a munkát, kényszerkaszáltatásra nem volt szükség. Kitért arra is, hogy a helikopteres megfigyelés idén is szinte a megye teljes területére kiterjed, kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol az elmúlt évben problémákat tapasztaltak.

A Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium megállapodása alapján a hatóság a területek parlagfű fertőzöttségét a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Szolgálat helikoptereiről végzi. Nem titkolt cél, hogy a még komolyabb felderítésnek visszatartó ereje is legyen, s a gazdák, földtulajdonosok még komolyabban vegyék a parlagfű irtását.

Fotó: Szemerits Attila

Ez a speciális felderítés a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a parlagfüves területek felkutatására és a későbbi szankcionálásra. A helikopter körülbelül 100 méter magasan repül, s a pilótán kívül két szakember tartózkodik a járműben – egy növényvédelmi felügyelő és egy földhivatali mezőgazdász. Mikor egy parlagfűvel fertőzött területet észlelnek, akkor megállnak felette a légijárművel és rögzítik a koordinátákat, majd napokkal később kimennek a területre, ahol elvégzik a helyszíni méréseket.

Fotó : Rozmán László Győr+ média

(MTI)