A vashiány rendkívül gyakori hiánybetegség, amely az emberiség mintegy negyedét érinti enyhébb vagy súlyosabb mértékben. A vérszegénységet is okozó betegség ugyanakkor megelőzhető.

Vashiány kialakulása szempontjából a gyors növekedésben lévők, a vérveszteséget elszenvedők és a húsféléket nem fogyasztók a veszélyeztetettek. Egy éves korára a csecsemő a vaskészleteit felhasználja, ezért a táplálék vastartalmára fokozottan figyelni kell.
A kamaszkorban az intenzív növekedés és nemi érés miatt nő a hemoglobin – a vér oxigénszállító molekulája – koncentrációja, a lányoknál pedig a menstruáció megjelenése is növeli a vasveszteséget. A terhesség alatt rendkívül nagy a vasszükséglet a méhlepény és a magzat gyors növekedése miatt.

A vashiány azért okozhat vérszegénységet, mert a szervezetben a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvérsejtek száma, amelyeknek feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez.
A vérszegénység egyik típusa kifejezetten a vas hiánya miatt alakul ki, ez a vashiányos vérszegénység. Gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, felnőtteknél az általános gyengeségérzés és fáradtság mellett szívproblémákhoz, valamint koraszüléshez is vezethet.

Hogyan előzhető meg a vashiány?

A hiányállapot kialakulásának legegyszerűbb megelőzése az egészséges táplálkozás bevezetése, amelynek része a magas vastartalmú ételek fogyasztása és a vas felszívódását megkönnyítő, megfelelő mennyiségű C-vitamin és B12-vitamin bevitele. Könnyen felszívódó, jelentős mennyiségű vasat tartalmazó ételek a vörös húsok és belsőségek (különösen a máj, a lép és a velő), halak és a tenger gyümölcsei, a növényi táplálékok közül a búzacsíra, a bab, a lencse, a borsó és a tökfélék, sóska, spenót.

Okozhatja a vashiányt olyan anyagok fogyasztása is, amelyek a normál tápanyagokban lévő vas felszívódását gátolják. Ez azt jelenti, hogy a vas a szervezetbe még bejut, a bélcsatornában jelen van, de onnan felszívódni már nem tud. Ilyen felszívódást gátló hatása többek közt a reflux vagy fekély miatt szedett gyógyszereknek lehet, de okozhatják a növényekben lévő fitátok is. Mellettük csökkenti a vas felszívódását a kalcium, kávé, tea is.
Vashiányra utaló tünetek:
•    fáradékonyság
•    kimerültség
•    sápadtság,
•    gyengeség,
•    légszomj,
•    fejfájás,
•    szédülés,
•    kábaság,
•    hideg végtagok,
•    ingerlékenyég
Ha bármelyik tünet felmerül Önnél, érdemes a háziorvosával egy konzultáció, valamint egy általános vérkép készítése.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)