A Neked Munka, Nekem ÁLOM! azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a nyitott munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre. Megyénkben május 31-én, a Kormányhiatal Dísztermében sajtótájékoztatóval egybekötve tartották a nyílt nap megnyitóját, melyen Ősz Ágnes asszony, a Győri Járási Hivatal Rehabilitációs ellátási és Szakértői Osztály osztályvezetője köszöntötte a megjelenteket.

Osztályvezető asszony beszédében kifejtette, hogy a megváltozott munkaképességűek fogalmáról 2012. óta beszélhetünk, hiszen ez a jogszabály "mind a fogyatékosok, mind a betegséggel küzdők tekintetében itt már a megmaradt egészségi állapotra figyelünk. Az érintettek számára nyújtható segítségnek és szolgáltatásoknak ez az alapja. Erre épültek az elmúlt években a TÁMOP projektek is, jelenleg pedig az EFOP 1.1.1.-15 a „Megváltozott munkaképességű emberek támogatása” című projekt fut, ahol a munkaadói fórumra és az állásbörzére is sor került." Hangsúlyozta a folyamatos segítség nyújtás szükségességét, hogy olyan munkalehetőséget kapjanak, amit el tudnak látni, hogy közösségben legyenek, hogy figyeljenek rájuk a munkatársaik, és segítő részesei lehessenek saját családjuknak a társadalomnak. A segítség sokszínű, lehet egy jó szó, egy lehetőség, egy munkapróba, egy foglalkoztatás. Gondolatait Reményik Sándor Szivárvány című verséből vett idézettel zárta:

"Minden lélekben van egy kis szivárvány,
Kis csapóhíd, amelyet lebocsát,
Hogy egy más lélek átjöhessen rajta, -
Ennek a hídnak hídpillére nincsen,
Ezt a hidacskát csak az Isten tartja."

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program célja, hogy egy napra összehozza a fogyatékossággal élő, valamint a megváltozott munkaképességű álláskeresőket a fogadásukra nyitott vállalatokkal, cégekkel. Május végén Budapesten és 19 vidéki helyszínen rendeznek különleges nyílt napot, ahol a programra pályázó fogyatékossággal élő jelentkezőknek lehetőségük adódik bepillantást nyerni álommunkájukba. Idén várhatóan több mint 200 résztvevő és ugyanennyi munkáltató vehet részt a programban.

A Neked Munka, Nekem ÁLOM! azoknak a fogyatékossággal élő embereknek szól, akik szeretnék kipróbálni álmaik munkáját és azoknak a nyitott munkáltatóknak, akik szívesen adnának nekik lehetősége erre. A program Írországból indult a "Job Shadow Day" keretében, amely napon az érdeklődő fogyatékossággal emberek átélhetik és kipróbálhatják milyen is lehet az "álommunkájukban" dolgozni.

Ebben a projektben megyénkben 21 főt vontak be, akik közül a Tanácsadó kollégák 11 főt választ ki, akiknek megkeresték a megfelelő „álom munkahelyet”, ahol  a jelentkező eltölthetett 4-5 órát a munkáltató által előre megtervezett keretek között.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)