Az illetékes megyei kormányhivataloknál 2020. január 21-éig lehet bejelenteni azokat a méhcsaládokat, amelyek után támogatásokat szeretnének igénybe venni a méhészek.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján igénybe vehető támogatások végrehajtását szabályozó 57/2019. (XII. 14.) AM rendelet alapján az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodók, valamint az OMME és a tagszervezetei 2020. február 20-tól nyújthatják majd be – a 2019/2020. végrehajtási időszakra vonatkozó – kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz.

A Magyar Államkincstár honlapján megjelent tájékoztató alapján azonban fontos tudnivaló, hogy a 2019/2020. végrehajtási időszakban a méhész-gazdálkodók esetében a támogatási jogosultság alapja a 2019. évre vonatkozó őszi méhegészségügyi vizsgálat során megállapított, és az követően legkésőbb 2020. január 21-éig az illetékes megyei kormányhivatalhoz beérkezett bejelentések alapján a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartásba vett, valamint a kifizetési kérelem Kincstárhoz történő benyújtásának napján is a méhész-gazdálkodó tulajdonában lévő méhcsaládok száma. A TIR nyilvántartásba 2020. január 21-ét követően bejelentett méhcsaládok után támogatás nem vehető igénybe!

A támogatás igénybevételéhez, a kifizetési kérelem a Kincstár által erre a célra rendszeresített – a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon 2020. február 20-ától megtalálható – ügyfélkapus bejelentkezést követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen nyújtható majd be. Az eljárás során az elektronikus kapcsolattartás kötelező!

(Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal)