A Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület és a Széchenyi István Egyetem közös szervezésben szakmai napot szervezett 2019. július 9-én.

A 2018-ban indult Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesület célja a közigazgatási szakemberek tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatása, a szakemberállomány jogalkalmazási tevékenységének fejlesztése és a közigazgatás különböző területein tevékenykedők együttműködésének elősegítése.


A Közigazgatási Eljárási Jogi Egyesületet a testület elnöke, Dr. habil. Boros Anita mutatta be, aki egyúttal ismertette az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. (közismertebbe nevén Ákr.) törvény pro és kontráját, valamint kiemelte a szakmai tapasztalatok építő jellegét.


Dr. Gyurita Rita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főigazgatója a kormányhivatalok által alkalmazott, Ákr.-rel kapcsolatos gyakorlati ismereteiről, tapasztaltakról osztotta meg tartalmas gondolatait a jelenlévőkkel.


A járási hivatalok szemszögéből mindezt Dr. Németh Andrea, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal hivatalvezetője adta elő.

Nagyné dr. László Edit, a Győr Megyei Jogú Város főosztályvezetője szintén ismertette az Ákr.-rel kapcsolatos észrevételeit, valamint kiemelte a közigazgatási hatósági eljárási és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (közismertebb nevén Ket.) és az Ákr. azonos kapcsolódási pontjait és különbségeit.


Az előadásokat Varga András, a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elnöke zárta. Varga András az Ákr. és a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (közismertebb nevén Kp.) találkozási pontjairól beszélt az elmúlt év távlatából.A szakmai napot végül kerekasztal beszélgetés keretezte dr. Kálmán János, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal igazgatójának, dr. Krecskó Erika, a Vas Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjének és dr. Gulyás Renáta, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal főosztályvezetőjének részvételével, melynek témája az elektronikus ügyintézés, az eljárások ügyintézési határideje és a jogorvoslati rendszer volt.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)