A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy kötelezővé válik a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata, miután módosult a növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet (35/2019. (VII.15.) AM rendelet) a 2009/128/EK irányelvnek való megfelelés érdekében.

A peszticid kijuttatásához használt berendezéseket és tartozékokat rendszeres időközönként műszaki vizsgálat alá kell vetni – így rendelkezik az az uniós, 2009/128/EK jelű irányelv, amely a növényvédő szerek fenntartható használatát célozza. A vizsga új gép esetében legkésőbb a gyártástól számított ötödik évben, míg használt gépeknél háromévente kötelező. Az előírás alapvetően az árutermelésben és szolgáltatásban használt gépekre vonatkozik.

Az új előírások szerint növényvédelmi gépek felülvizsgálatára az jogosult, aki
- mezőgazdasági gépészmérnök vagy növényorvos végzettséggel rendelkezik,
- szerepel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nyilvántartásában,
- a NÉBIH által szervezett alapképzésen, valamint az ötévenkénti továbbképzésen részt vesz, vagy a képzéseken részt vett személyt alkalmaz.

A rendelet átmeneti rendelkezéseket is tartalmaz annak érdekében, hogy a növényvédelmi gépek felülvizsgálata mielőbb megkezdődhessen, és a jelenlegi és a jövőbeli felülvizsgálati gyakorlat közötti átmenet zökkenőmentes legyen.

A növényvédelmi hatóság ellenőrzései, mint például a gazdaellenőrzés, AKG (agrár-környezetgazdálkodási programhoz kapcsolódó kifizetésék) és KM (kölcsönös megfeleltetés) ellenőrzések során megvizsgálja, hogy a növényvédelmi tevékenységre használt gép részt vett-e felülvizsgálaton.

Azok a gépek, amelyek az elmúlt években felülvizsgálaton estek át, rendelkeznek erről szóló érvényes tanúsítvánnyal. Ebben az esetben a hatóság elfogadja a vizsgáló állomás tanúsítványát.

Azoknak a gazdáknak, akik még nem vitték el gépeiket felülvizsgálatra, a hatóság ellenőrzései során figyelembe veszi annak igazolását, ha a vizsgálat folyamatban van, de még nem került rá sor.

Felhívjuk a termelők figyelmét, kísérjék figyelemmel a NÉBIH oldalán megjelenő információkat, ahol a felülvizsgáló gépállomások listája is elérhető lesz.

(https://portal.nebih.gov.hu/)