Huszadik alkalommal rendezik meg 2019. október 25-én, pénteken 9:00–16:00 óra között Győrben az általános iskolás diákok továbbtanulását és szakmaválasztását segítő rendezvényt, a Pályaválasztási Kiállítás és Szakmabemutatót.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal által szervezett karrierexpó idén is a pályaorientációban együttműködő partnerek – a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Győri Tankerületi Központ, a Győri Szakképzési Centrum, valamint a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. – segítségével valósul meg. A kiállítás helyszíne a Győr Városi Egyetemi Csarnok (9026 Győr, Egyetem tér 1.).

A rendezvény közel 50 kiállítója – köztük szakképző iskolák, munkáltatók és egyéb, szolgáltatást, információt nyújtó szervezetek – hasznos információkkal szolgál mind a pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik, mind az oktatási intézmények és a munkáltatók számára.

A Kormányhivatal az állami foglalkoztatási feladatok területi végrehajtásáért felelős szervként a járási foglalkoztatási szervezeti egységek munkáján keresztül aktívan közreműködik a fiatalok elhelyezkedésének segítésében. A kiállítás célja, hogy a 8. osztályos diákok a helyi szakképzési kínálat lehető legszélesebb körét ismerhessék meg, ezért a rendezvény keretében biztosítják, hogy egy helyszínen, egy időben tekinthessék meg a térség szakképző iskoláinak és munkáltatóinak kínálatát. Szervezőként fontosnak tartja a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azt is, hogy olyan pályára irányítsák a fiatalokat, ahol azonnal hasznosítható, sikerélményt nyújtó tudást szerezhetnek, és képzett szakemberként sikeresen helyezkedhetnek el a munkaerőpiacon.

A helyszínen a kiállítók a népszerű, keresett szakmák mellett a hiányszakmákat is bemutatják, többek között az autóipari, gépészeti, informatikai, elektrotechnikai, mechatronikai, fémipari, építőipari szakmákat, továbbá vendéglátó-ipari, valamint szociális, egészségügyi, művészeti és közlekedési foglalkozásokat. Az oktatási intézmények és a kiállító cégek nemcsak bemutatkoznak és tájékoztatást adnak, hanem törekednek arra is, hogy szemléletes képet nyújtsanak az iskola utáni életről, az elhelyezkedési lehetőségekről, a munka világáról, interaktív formában.

A kormányhivatal tanácsadó munkatársai a következő szolgáltatásokat kínálják a helyszínen:

Önismereti szoba
: egyéni szituációs „játék”, amelynek keretében egy felvételi elbeszélgetésre kerül sor. A tanácsadók, kérdéssorok alapján interjút készítenek a diákokkal, amit kamerával rögzítnek.
A beszélgetés végeztével a felvételt együtt elemzik, felhívják a figyelmet az esetleges hibákra és erősségekre, ezzel is segítve a hasonló helyzetekre való felkészülést.

Csoportos pályaorientációs foglalkozás: ahol önismeretet fejlesztő játékos feladatokkal, erősségek, készségek, képességek feltárásával és pályaválasztást segítő teszt kitöltésével segítenek dönteni az érdeklődőknek.

Szakma-kvíz: ahol a tanácsadók felmérik a diákok ismereteit a szakmákról. Érdekesség lesz a régi és új szakmák összehasonlítását tartalmazó többféle játék.

Szakmabemutató filmek: prezentációs filmek vetítése különböző szakmákról.

EURES bemutató: információnyújtás a biztonságos uniós munkavállalásról.

Információnyújtás: a rendezvényen résztvevők tájékozódhatnak a Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya, valamint a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai által kínált szolgáltatásokról.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)