A 2020/2021-as tanévben ismét lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. osztályát szeptemberben kezdő lányok ingyenes méhnyakrák elleni védőoltására, az oktatási intézményben szervezett kampányoltások során.

Az oltás önkéntes, az érintett szülőknek 2020. szeptember 11-ig írásban kell nyilatkozniuk az iskolájukban, hogy igénylik-e a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást.

A HPV elleni védettséghez két alkalommal, 6 hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség. Az első oltást 2020 őszén, a másodikat 2021 tavaszán kapják a lány gyermekek.

A 2018/2019 tanévtől – a korábbi 2 legmagasabb kockázatú törzs ellen védő Cervarix helyett – már az új, 9 magas kockázatú törzs ellen védelmet nyújtó Gardasil oltóanyagot kapják a tanulók.

A vírussal férfiak és nők egyaránt megfertőződhetnek. A HPV-fertőzés alapvetően nemi érintkezéssel terjed, így a védőoltásra a legalkalmasabb időpont a nemi élet megkezdése előtti időszak.

A rendszeres méhnyakrákszűrést ugyan nem helyettesíti, azonban jelentősen csökkenti a betegség kialakulás esélyeit, hiszen az oltóanyag azon magas kockázatú törzsek ellen nyújt védelmet, amelyek az összes méhnyakrákos eset 90%-ában jelen vannak.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)