Az Innovációs és Technológiai Minisztérium útmutatása alapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal idén is ellenőrzi a mutatványos berendezéseket az állandó helyszíneken működő vidámparkokban, valamint az alkalmi fesztiválokon, búcsúkon és falunapokon.

Mutatványos berendezés például a trambulin, a drótkötélpálya, az ugrálóvárak, a kötélpályák, a körhinták – de a vízi játszóterek, a vízibicikli és akár vízicsúszdák is. Tekintettel arra, hogy a jó idő és a nyári szünet beköszöntével egyre többen használhatják azokat, a kormányhivatal kiemelt figyelmet szentel ezek megfelelőségére.Az ellenőrzés során a kormányhivatal vizsgálja az előírt dokumentációk és a berendezésen kötelezően feltüntetendő jelölések meglétét, valamint a biztonságos üzemeltetésre történő oktatást. A revízió kiterjed a megfelelőségi tanúsítvány, az üzemeltetési napló meglétére, ezek tartalmi megfelelőségére, érvényességére. A hiányosságok és mulasztások miatt a kormányhivatal szakemberei az előírt következmények alkalmazására kötelesek, hiszen a tapasztalt jogsértések közvetlenül érintik a fogyasztók – különösképpen a gyermekek – életét, egészségét és biztonságát.

Elmondható, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyében idén elvégzett – a balesetek megelőzését szolgáló – ellenőrzések nem tártak fel hiányosságokat.

A vonatkozó rendelkezéseket a mutatványos berendezések biztonságosságáról szóló 7/2007. (I.22.) GKM rendelet tartalmazza.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)