Becslések szerint 2018-ban világszerte 9,5 millió ember -naponta mintegy 26 ezer- halt meg daganatos betegség következtében és ez a szám a jövőben várhatóan növekedni fog. Hazánkban minden harmadik-negyedik embert ebben a betegségben vesztünk el, holott ezeknek a haláleseteknek jelentős része –50-60%-a – megelőzhető és/vagy elkerülhető lenne.

Február 4-én az egész világ a daganatos megbetegedésekre fókuszál. A WHO ezt a napot arra használja, hogy ráirányítsa a figyelmet a megelőzés, a korai felismerés és a kezelés fontosságára. Azon életmódi iránymutatások hangsúlyozására, amelyek követésével jó eséllyel megelőzhető ez a betegség, emellett a szűrővizsgálatokon való részvételre, amelyekkel az elváltozások korai szakaszban felismerhetőek, azáltal jó eséllyel gyógyíthatóak. A megelőzés sokszintű, de változás csak az egyéni és össztársadalmi szintek együttes felelősségvállalása és tevékenysége nyomán várható. Február elején szerte a világban fesztiválokat, sétákat, előadásokat, nyilvános tájékoztató kampányokat és egyéb rendezvényeket tartanak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy hogyan lehet a rák elleni küzdelmet szűréssel és korai felismeréssel támogatni.

Az idei évben induló hároméves kampány témája: „Vagyok és leszek”. A szlogen üzenete, hogy számos megbetegedés már jól gyógyítható vagy krónikus betegségként egyensúlyban tartható.

Személy szerint mit tehet Ön?
Készítsen egészséges életmódtervet, amely magában foglalja a dohánytermékek használatának elkerülését, a fizikai aktivitást, az egészséges táplálkozást és az alkoholfogyasztás korlátozását.
A dohányzás világszerte a daganatos halálozás legnagyobb súlyú elkerülhető kockázati tényezője, évente mintegy 6 millió ember halálát okozza. A dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot tartalmaz, ebből legalább 250-ről ismert, hogy káros és több mint 50-ről bizonyított, hogy daganatos megbetegedést okoz. A dohányzásnak nincs olyan maximális küszöbdózisa, amelyre biztonsággal azt lehet mondani, hogy nem okoz megbetegedést!
Az étrend-váltás a megbetegedés elleni védekezés másik fontos eleme. A túlsúly és az elhízás számos ráktípus bizonyított oki tényezője, a magas rosttartalmú - gyümölcsökben és zöldségekben gazdag- étrend önálló védőhatással rendelkezik számos daganatos megbetegedéssel szemben. A rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges testtömeg fenntartása, valamint az egészséges táplálkozás együttesen jelentősen csökkenti a betegség kockázatát.
Az alkoholfogyasztás a harmadik legjelentősebb kockázati tényező. A betegség kialakulásának a valószínűsége az elfogyasztott alkohol mennyiségével nő. Számos ráktípus esetében a dohányzással kombinált alkoholfogyasztás többszörözi a betegség esélyét. 2010-ben az alkohollal összefüggő megbetegedések becslések szerint 337 400 halálesetet okoztak világszerte, elsősorban férfiak körében. Problémás alkoholfogyasztónak tekinthető az a férfi, aki heti 14 és az a nő, aki heti 7 alkoholegységnél többet fogyaszt (1 egység 10 g alkoholt tartalmaz 3 dl sör vagy 1 dl bor vagy 0,2 dl 40%-os tömény ital), és/vagy a hét több mint öt napján fogyaszt alkoholt és/vagy egyszerre 3 egységnél többet fogyaszt.
Mit tehet mindezeken túl?
Ismerje meg a rák jeleit és tüneteit, a korai felismerés irányelveit, mivel a korai felismerés megkönnyíti a kezelést. Éljen a szűrővizsgálatok nyújtotta lehetőséggel és menjen el szűrésre, ha hívják! Az emlő-, méhnyak-, vastagbél-, végbél-, bőr-, ajak és szájüregi daganatok bizonyítottan szűrhetőek, a prosztata és tüdődaganatok jó eséllyel kiemelhetőek szűréssel. Ossza meg személyes történetét, tapasztalatait, csatlakozzon támogató csoportokhoz, hogy segítsen pozitív változást elérni a betegségben szenvedőknek.

(Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal)