A klímaváltozás elleni globális küzdelem és a széndioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kiemelten kezeli a termékek energiahatékonysági címkézésének folyamatos ellenőrzését.

Minden háztartási elektromos gép rendelkezik egységes európai energiahatékonysági címkével, melyek elengedhetetlen információkhoz juttatják a fogyasztókat. A címkék tartalmazzák egyrészt a termék azonosítására szolgáló adatokat, másrészt az energiafelhasználásra vonatkozó és az adott termékhez kapcsolódó további tudnivalókat. A címkék célja, hogy a vásárlók könnyen össze tudják hasonlítani az egyes háztartási cikkek energiafogyasztását, teljesítményét és egyéb lényeges tulajdonságait. Általuk könnyebben felbecsülhetőek az energiaköltségek és azok csökkentése is. A címkék A-tól G-ig terjedő energiahatékonysági skálával rendelkeznek, melyek közül a sötétzöld színűek a legköltséghatékonyabbak (A, A+, A++, A+++), míg pirosig terjednek a több energiát felhasználó osztályok.

A forgalmazónak webáruházak esetén is tájékoztatnia kell a vásárlókat az energiahatékonysági jellemzőkről, ilyenkor a jogszabályi előírásoknak megfelelően elektronikus címkét helyeznek el a honlapon. Az ellenőrzések mind a hagyományos kereskedelmi egységekre, mind az internetes webáruházakra egyaránt kiterjednek.

A legutóbbi témavizsgálat során a Kormányhivatal hangsúlyozott figyelmet fektetett a kombinált mosó-szárítógépek energiahatékonysági címkéinek ellenőrzésére. A vizsgált termékek 64,51 %-a volt kifogásolható. A tapasztaltak alapján jellemző hiányosság volt, hogy az energiahatékonysági címkék tartalmi és formai kialakítása a jogszabályi előírásoknak nem felelt meg, illetve több esetben maradt el azok szabályos elhelyezése. Mindezek a vásárlók nem megfelelő vagy félretájékoztatására adtak lehetőséget. Az elkövetett jogsértésekért felelősségre vonható vállalkozásokat a Kormányhivatal a hibák, hiányosságok megszüntetésre kötelezi, velük szemben minden esetben feltételhez köti a kifogásolt termékek forgalmazását, továbbá a gyártók és a forgalmazók mulasztását bírsággal szankcionálhatja, ugyanakkor a kis- és középvállalkozások esetében az első jogsértést követően csak figyelmeztet a Kormányhivatal.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)