Anonim és ingyenes szűrővizsgálatot szervez keddenként a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal a megyeszékhelyen.

Az AIDS szerzett immunhiányos tünetegyüttest jelent, amely a humán immundeficiencia-vírussal (HIV) való fertőződés követően alakul ki. Hazánkban közel 4.000 regisztrált fertőzött él, évente több mint 200 új esetet regisztrálnak. Az időben megkezdett, pontosan betartott kezeléssel ma már a páciens teljes életet élhet, szervezetében a vírusok száma jelentősen visszaszorítható.

A fertőzés évekig tünetmentes, ezalatt a vírus akár 7-10 évig pusztítja az immunrendszert, majd annak legyengülése következtében jelentkeznek az állandósuló tünetek, mint pl. éjjeli izzadás, testtömeg vesztés, tartós hasmenés, a nyirokcsomó nem múló megnagyobbodása. A kifejlett AIDS-ben szenvedők már az immunhiányos állapot révén sokkal fogékonyabbak a betegségekre.

A HIV-fertőzöttek és az AIDS-es betegek halálukig hordozzák a vírust, azonban már a tünetmentes időszak alatt – akár tudtukon kívül – megfertőzhetnek másokat. A legveszélyeztetettebbek a homo- és biszexuális férfiak, a heteroszexuálisok, akik partnereiket gyakran váltogatják, az intravénás kábítószerélvezők, prostituáltak, nemi betegségben szenvedők, valamint a HIV-pozitív anyák magzatai.

A vírus megtalálható a vérükben, a nemi váladékukban, valamint az anyatejben, így ezek útján terjed. A vírus emberi szervezetbe történő bejutásához kell egy sérült hám vagy nyálkahártya. Fontos megemlíteni, hogy a fertőzés nem terjed a HIV-fertőzöttel való hétköznapi érintkezés során (pl. érintés, kézfogás, közös használati tárgyak, illetve vérszívó rovarok által sem).

A betegség megelőzésénél hangsúlyozni kell a megfelelő szexuális magatartást (biztonságos védekezés, helyes óvszerhasználat, monogámia), a kábítószer használók körében a használt fecskendők újrafelhasználásának tilalmát, tetoválás készíttetésénél biztonságos, engedéllyel rendelkező szalon felkeresését.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának Győr, Jósika u. 16. szám alatti rendelőjében lehetőség van bárki számára anonim és ingyenes HIV vizsgálatot végeztetni. A vizsgálatra időpontfoglalás nélkül, minden kedden 8-11 óra között lehet érkezni, ahol képzett HIV/AIDS szűrő és tanácsadó kollégával való négyszemközti találkozás során választ kaphatnak minden kérdésre, és sor kerülhet egy vénás vérvételre.

A vizsgálat anonimitása teljeskörűen garantált, a vérmintákat kizárólag sorszámmal vagy „jelszóval” látják el, de egy esetlegesen személyes és egészségügyi adatok megadásával elvégzett vizsgálat esetén sem fut össze a páciensek nyilvántartása semmilyen más egészségügyi nyilvántartással. Amennyiben a vizsgálat eredménye pozitivitást mutat, a pácienst ugyan semmi továbbira nem kötelezik, azonban a tanácsadó igény szerint segítséget ad a további kivizsgálásra való jelentkezésben.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)