Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt néhány évben jelentős növekedést mutatott a védett és – európai közösségi jelentőségű – közönséges hódok állománya, valamint a hód territóriumok száma. Számuk emelkedésével megnőtt az általuk okozott káresetek száma is.

A hódok (általában a vízfolyások partjától számított 10-50 méteres távolságban) károkat okozhatnak a faállományban, mezőgazdasági kultúrákban, illetve gátépítési tevékenységük révén ár-és belvízvédelmi problémákat idézhetnek elő. Mindebből kifolyólag a megyében egyes helyszíneken szigorú, állatvédelmi szempontokat is szem előtt tartó módon, sor került a hódgátak, hódvárak, járatok felszámolására, illetve a hódállomány szabályozásának engedélyezésére.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésében álló, a megye területén található vízfolyások mentén károkat okozó, illetve veszélyhelyzetet teremtő túlszaporodott hódállomány csapdázással és lőfegyverrel történő gyérítésére az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság engedélyt kapott.
Az engedély alapján az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a helyi vadászatra jogosultakkal is köteles együttműködni – ezért azon gazdálkodók, akik a hódok által okozott problémákkal szembesülnek, elsősorban a helyi vadásztársasággal vegyék fel a kapcsolatot az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal való további egyeztetés érdekében.

Azon ingatlanok esetében, amelyek adottságai ezt lehetővé teszik, már a betonalap nélküli dróthálós kerítés is akadályt jelenthet a hódok számára, amennyiben a drótháló alját, kb. 50-60 centimétert, a földön elterítik, továbbá a kerítés magassága eléri megközelítőleg 1,5 métert.

Az eddigi tapasztalatok alapján a megóvni kívánt fák törzsének apró lyukú dróthálóval történő bekerítése (a földfelszíntől a helyszínen tapasztalt rágási magasságig) is hatékony megoldás.

A főszabály azonban továbbra is az, hogy a védett állatfaj egyed általi károkozásának megelőzéséről, illetve csökkentéséről az érintett ingatlan tulajdonosa, illetve használója a tőle elvárható módon és mértékben köteles gondoskodni.

(GYMSMKH Kormánymegbízotti Kabinet)