Több mint 75 millió forintból 12 oktatási intézmény 68 tanterme gazdagodik informatikai eszközökkel Fejér megyében.

 

A Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ a TIOP- 1.1.1-07/1-2008-1163 „A Fejér Megyei Önkormányzat iskoláinak informatikai fejlesztése” című pályázat keretén belül 12 oktatási intézményt lát el korszerű informatikai infrastruktúrával. A nyertes pályázat 100 %-os támogatottságú, így a fenntartónak nem kellett önrésszel hozzájárulnia a projekthez.

A Fejér Megyei Kormányhivatal címertermében rendezett projektnyitó rendezvényen Mátrahalmi Tibor a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője hangsúlyozta, nagyon bonyolult, hosszú ideig tartó folyamat után jutott el a sikerig a pályázat.

 

A több mint 4 éve húzódó pályázat önrész nélkül teszi lehetővé a fejlesztést. Ez nagyon örömteli dolog, hiszen saját erőből nem tudott volna megvalósulni a beruházás – mondta Mátrahalmi Tibor.

A továbbiakban Magyar Katalin projektmenedzser ismertette a projektet. A támogatás közvetlen célja az élethosszig tartó tanulás kulcskompetenciainak fejlesztéséhez szükséges, egyenlő hozzáférést biztosító Infokommunikációs Technológia infrastruktúra megteremtése. A projekt során beszerzésre kerül 9 db iskolai PC, 68 db tantermi csomag – mely magában foglal csomagonként egy projektort, egy számítógépet és egy interaktív táblát – 1 db alkalmazás szerver, 1 db szerver szoftver, 12 db WIFI csomag, 5 db SNI I (nagyothalló) csomag, 2 db SNI II (siket) csomag, 1 db IV (vak) csomag, 20 db SNI V (mozgássérült) csomag.

 

A rendezvényen a nyertes ajánlattevő cég is képviselte magát. Boros István kereskedelmi igazgató a projekt menetéről tájékoztatta az érintett intézmények igazgatóit. Elmondta, milyen folyamatok zajlanak a szerződéskötéstől az oktatásokig, majd bemutatta a termékeket. Az eszközök a 12 oktatási intézmény székhely szerinti intézményeiben kerülnek elhelyezésre, összesen 68 tanteremben. A pedagógusok hamarosan oktatáson vesznek részt, amely során megismerkednek a XXI. századi oktatás technikai eszközeivel. A diákok már idén a modern digitális taneszköz csomagok segítségével tanulhatnak.

 

A projektben résztvevő a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ által fenntartott oktatási intézmények:

- Fejér Megyei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium

- Fejér Megyei Eötvös József Szakképző Iskola és Kollégium

- Fejér Megyei Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium

- Fejér Megyei Petőfi Sándor Gimnázium és Szakközépiskola

- Fejér Megyei Táncsics Mihály Gimnázium

- Fejér Megyei Vajda János Gimnázium és Szakközépiskola

- Fejér Megyei Szabolcs Vezér Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium

- Fejér Megyei Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon

- Fejér Megyei Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI

- Fejér Megyei József Attila Általános Iskola és Speciális Szakiskola

- Fejér Megyei Gárdonyi Géza Általános Iskola és Speciális Szakiskola

- Fejér Megyei Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon

A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 75.963.094 forintos támogatással valósul meg.

(Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ, Fotók és szöveg: Kiss Anikó)