Nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot tartott a Fejér Megyei Védelmi Bizottság október 10-én, szerdán, Alapon. A Paksi Atomerőmű bevonásával egy feltételezett balesetet és az abból eredő veszélyhelyzetet szimulálták, amelyet törzsvezetési gyakorlaton dolgoztak fel. Ennek alapján a védelmi igazgatás területi és helyi szervei meghozták a szükséges döntéseket. A szimuláció a honvédség, a rendőrség és a katasztrófavédelem, valamint a helyi általános iskolás diákok végrehajtási gyakorlatával folytatódott.

A gyakorlat elején dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint fogalmazott: a Katasztrófavédelmi Koordinációs Tárcaközi Bizottság a Paksi Atomerőmű harminc kilométeres körzetében nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot határozott meg három megyének. A gyakorlat célja az elméleti ismeretfelújító felkészítés mellett a védelmi igazgatási rendszer alkalmazásának gyakorlati bemutatása. Fejér megyében nyolc település - köztük Alap - érintett. A község hosszú évek óta minden közösségi kezdeményezést támogat, ezért is esett a választás - már második alkalommal - a településre.

A reggeli gyakorlaton a Fejér Megyei Védelmi Bizottság a Sárbogárdi Járási Helyi Védelmi Bizottság és a községi önkormányzat bevonásával értékelte a feltételezett balesetet, majd a lakosság élet- és vagyonbiztonságának védelme érdekében hozott határozatokat. A gyakorlat második részében a kárfelszámolásban és lakosságvédelmi intézkedések végrehajtásában érintett szervezetek összehangolt feladatát mutatták be. A községben telepített lakossági riasztó és tájékoztató eszközök, szirénák is megszólaltak, majd a megyei védelmi bizottság határozata alapján jódtablettát osztottak a lakosságnak. Az alapi általános iskolások bemutatták az elzárkózás és a kimenekítés folyamatát. A diákok védőfelszerelésben, az arcukon porszűrő álarccal, csoportokban hagyták el az iskolát, és egy közelben várakozó buszra szálltak fel. Az autóbusz ezután a Szent Imre térre érkezett, ahol a MH 93. Petőfi Sándor Vegyvédelmi Zászlóalj páncélozott járműve menetvonal felderítést végezett. A sugárszennyezettséget a mentesítő állomásnál sugárkapu mérte, majd a honvédség végrehajtotta a technikai eszköz mentesítését, és kontroll-mérést végzett. A rendőrség az Ellenőrző Áteresztő Pontnál a kitelepülő „lakosság” személyi adatait, létszámát pontosította. Mindeközben a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatos mérésekkel adatokat szolgáltatott a helyszíni operatív törzsnek a levegő - feltételezett - szennyezettségéről.

A gyakorlatot a résztvevő szervezetek összehangolt együttműködése, együttgondolkodása jellemezte, és egyik hozadéka a tanuló ifjúság veszélyhelyzetekre történő felkészítése, az elzárkózás és kimenekítés módjának gyakoroltatása volt.

(Fejér Megyei Védelmi Bizottság)