Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a héten várhatóan a hőmérő higanyszála akár 36-40 °C fok fölé is emelkedhet.

 

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan


2017. augusztus 1-től (kedd) 00:00 órától 2017. augusztus 4-én (péntek) 24:00 óráig III. fokú hőségriasztást rendelt el.


A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megtette a szükséges intézkedéseket, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járási hivatalvezetőket, és a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit is értesítette. A teendőkről a járási hivatalok illetékességi területén működő egészségügyi alapellátók, a szakellátók, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok is tájékoztatást kaptak.


Az egészségügyi intézmények minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fokozott környezet-egészségügyi kockázattal kapcsolatban várhatóan megnövekvő betegellátási igényeknek. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetnek is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.


A népegészségügyi hatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.  Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.


A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék, le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.


Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.


http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai
linken érhetők el.

(Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya)