A megye valamennyi járási népegészségügyi illetékességi területén tovább emelkedett az influenzaszerű panaszokkal orvoshoz fordulók száma 2019. január 21-27. között. Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint, Fejér megye területén 3689 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez 47,3 %-kal több az előző hetinél.

A terjedés intenzitása eltérő képet mutatott az egyes területeken. A legtöbb influenzaszerű megbetegedést a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén regisztrálták. Itt a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány megduplázódott, a járványos küszöbérték több mint hétszerese.

A Székesfehérvári Járási Hivatal hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területén egy óvodában és egy iskola felső tagozatos osztályában észlelték a légúti megbetegedések nagyobb számát. A megbetegedések hirtelen jelentkező, magas lázzal, végtagfájdalommal, fejfájással kezdődtek. A hiányzások aránya elérte az 55, illetve a 41 %-ot. A kórokozó tisztázására a vizsgálatok folyamatban vannak.

Megyénkből 14 influenza-gyanús betegtől származó légúti mintából 7 influenza A vírus és 2 légúti óriássejtes vírus okozta fertőzést igazoltak.

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményében 2019. január 18-tól elrendelt kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)