Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan
2017. július 20-án (csütörtök) 00:00 órától 2017. július 23-án (vasárnap) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el.

 

Az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár az ország egész területére vonatkozóan

2017. július 20-án (csütörtök) 00:00 órától 2017. július 23-án (vasárnap) 24:00 óráig II. fokú hőségriasztást rendelt el.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a hétvégén a hőmérő higanyszála akár 36-37 Celsius fok fölé is emelkedhet.

A Népegészségügyi Főosztály a szükséges intézkedéseket megtette, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járás hivatalvezetőket, a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit értesítette.

A teendőkről a Járási Hivatalok illetékességi területén működő egészségügyi alapellátók, a szakellátók, a szociális intézmények és a települési önkormányzatok is tájékoztatást kaptak.

Az egészségügyi intézmények minden szükséges és lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy megfeleljenek a fokozott környezet-egészségügyi kockázattal kapcsolatban várhatóan megnövekvő betegellátási igényeknek.

Az átlagosnál melegebb időjárás ugyanis megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A népegészségügyi hatóság kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjon mindenki árnyékba, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék, le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

További hasznos információk találhatók itt:

http://oki.antsz.hu/lakossagnak/hohullam_egeszsegkarosito_hatasai

(Fejér Megyei Kormányhivatal)