A kezdeményezést a munkaadókkal szoros együttműködésben, igényeikhez igazítva valósítják meg – jelentette be Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára és dr. Karakó László, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója a Fejér Megyei Kormányhivatalban.

A térség legnagyobb munkaadóinak rendezett fórumot megelőző, keddi sajtótájékoztatón dr. Simon László kormánymegbízott hangsúlyozta, hogy Fejér megyében is kiemelt cél a munkaerő-piaci tartalékok feltárása, megfelelni a munkáltatói igényeknek, segíteni a megye gazdaságának fejlődését. Fejér gazdasága jól teljesít, hiszen 63,8 százalékos a foglalkoztatás szintje, míg a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékos – mondta dr. Simon László. Ezzel együtt fokozott igény van további szakképzett munkaerőre. A 250 főnél nagyobb foglalkoztatók év végéig alkalmazni tudnának 500 embert, jövő év szeptemberéig további ötszázat, ebben segítenek nekik a projekt keretében – egészítette ki a kormánymegbízott.


Marczinkó Zoltán István, a munkaerő-piacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kijelentette, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, munkaerőhiány is kialakult. Mindezek ellenére munkaerőtöbblet is mutatkozik minden megyében, és ezt igyekeznek kiaknázni a reformprogrammal – fűzte hozzá.

Dr. Karakó László miniszteri biztos, az OFA ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a programot tavaly júniusban indították el Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, azóta folyamatosan terjesztik ki, így jelenleg az „ötödik hullámban” Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Pest megye van soron.


Marczinkó Zoltán István elmondta, hogy elindult az Új gyakornoki program európai uniós forrásból, amelyre április 30-ig lehet pályázni: a programmal frissen végzett, közép- vagy felsőfokú végzettségű, 25 év alatti pályakezdő fiatalok elhelyezkedését támogatják.

Közölte, hogy egy cégnek maximum hat főt lehet így felvenni. Az első hat hónapra adható maximum bruttó 302 ezer forintos bérüket átvállalja az állam, továbbá két fiatal mellé egy mentor alkalmazható, akinek maximum 120 ezer forintos többletbérét is átvállalják. Emellett a személyi ráfordítások negyven százalékával megegyező összegben anyagi jellegű és beruházási költségeket biztosítanak számlák, dokumentumok nélkül. Amennyiben egy vállalat minden lehetőséggel él, 21 millió forintot meghaladó támogatást kaphat a hat fiatal foglakoztatására – fűzte hozzá.

Dr. Karakó László utalt arra, hogy a munkaerő-piaci reformprogram jövő év elején éri el a fennmaradó megyéket, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyét, illetve Budapestet. Úgy vélte, az eddig pozitív tapasztalatok és a beérkező javaslatok alapján a március 31-én záruló program ezt követően tovább működhet egyfajta fenntartási fázisban, ahol már csak kontrollálják a megyei munkaügyi szakemberek munkáját megyénként 2-3 fővel. A miniszteri biztos bejelentette még, hogy a reformprogram mellett kísérleti jelleggel az OFA új felnőttképzési programot indít rugalmasan igazodva az új szakképzési törvényhez, illetve a cégek igényeihez. A program Hajdú-Bihar megyében indul – tette hozzá.

(Fejér Megyei Kormányhivatal – MTI)