Az utóbbi években megszaporodtak a lovardák, és egyre többen lovagolnak. Jellemzően a kislányok álma az, hogy egy póni nyergébe pattanjanak, miként az is, hogy saját lovuk legyen. Sokak számára ez nem elérhetetlen álom. Egy két-dologgal azonban jó, ha tisztában vannak a szülők, mielőtt megajándékozzák gyermeküket a vágyott négylábúval.

Fél éves korukig a lovakat jelöléssel kell ellátni, és lóútlevelet kell kiváltani a számukra

Manapság már a kutyákat is chippel „szerelik fel”, így nem meglepő, hogy a lovakat is minden esetben jelöléssel kell ellátni. A 2011. előtt született példányok esetében ez történhet bélyegzéssel, azaz sütéssel vagy chippel is. Az ennél fiatalabb egyedek esetében általános a mikrochip alkalmazása, és egyes esetekben a ló bélyegzését is elvégzik.

Megkönnyíti a elektronikus azonosító leolvasását az, hogy a vonatkozó jogszabály a mikrochip beültetésének pontos helyét is meghatározza: azt a nyak hosszának közepén, a fejtető és a mar közé, a sörényél alá kell beültetni – tette hozzá a főosztályvezető. Az elektronikus jelölő eszköz beültetését magán állatorvos végezheti el.

Minden fél évesnél idősebb „paripa” esetében kötelező az úgynevezett lóútlevél kiváltása. Annak megrendelése a jelöléssel egy időben történik. A lóútlevelet a Lóútlevél Irodától (1144 Budapest, Remény utca 42/b) kell megigényelni a lótenyésztési felügyelő közreműködésével. A lóútlevélnek, amelybe az állat gyógykezelésére használt készítményeket a kezelést végző állatorvosnak be kell jegyeznie, a lovat mindig kísérnie kell.

A lovak esetében nem mellőzheti az állattartó a kötelező vizsgálatok elvégeztetését sem. A fertőző kevésvérűség és takonykór kiszűrésére háromévenként kötelező a vérvizsgálat. Azon egyedeknél – és a hozzá tartozó lóállományban –, amelyekkel lovassport rendezvényen vesznek részt, a szűrést évente kötelező fertőző kevésvérűségre elvégeztetni.

A vérvételek eredményeit és a vakcinázásokat, azaz oltásokat (például: tetanusz, herpeszvírusok, nyugat-nílusi láz, lóinfluenza) a lóútlevélben fel kell tüntetni. A lovak versenyen való részvételének további feltétele a lóinfluenza elleni oltás fél éven belüli megléte.

A lótartással kacérkodóknak jó tudni azt is, hogy ló vásárra csak jelölten, útlevéllel és a fenti betegségekre vonatkozó negatív laboreredmények birtokában vihető – derült ki mindabból, amit dr. Sziebert Gergely főosztályvezető elmondott.

(BKL - FMH - Fejér Megyei Kormányhivatal)