A nyári hetekben folyamatosan végzik az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági szempontok szerinti hatósági ellenőrzéseket az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Mire figyelnek, mire figyeljünk? Összeállításunkban praktikus tanácsokat is kapnak a baráti, kerti sütés-főzésre készülők.

A hatósági ellenőrzés kiemelet célterületének számítanak idén is a vendéglátó egységek. Fotó: IB/FMH

A nyári hatósági ellenőrzések kiemelt célterületei közé tartoznak idén is a fesztiválok, rendezvények, az utcai vendéglátás („food street”), a mozgó vendéglátás („food truck”), a táborok, az éttermek, a strandok területén működő kereskedelmi és vendéglátó egységek. Az ételkészítéssel foglalkozó egységek mellett a szezonnak megfelelő termékkörök, mint fűszerezett, pácolt előkészített húsok, grill termékek, fagylaltok, zöldség-gyümölcs féleségek kereskedelmi forgalomban kerülnek vizsgálat alá. Kiemelt fontosságú a gyermekek táborokban való étkeztetésének ellenőrzése, ahol elsődlegesen az ételkészítés és felszolgálás körülményeit vizsgálják a szakemberek – hangsúlyozta dr. Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője.

Az ellenőrök a helyszíni vizsgálatok során szemrevételezik a kiszolgálás körülményeit, pl. az eladó személyi higiéniáját (vagyis a munkaruháját) kézmosás feltételeit (fertőtlenítő hatású szer, papír kéztörlő, ivóvízvételi lehetőség), csipesz alkalmazását, egyszer használatos eszközök használatát (műanyag edények, szalvéta), a kínált étel cseppfertőzés elleni védelemét (pl. a tölcsér zárt tárolását).

A nyári időszakban különösen fontos a hűtési lánc fenntartása, a gyakori és megfelelő mosogatás és kézmosás, a berendezések eszközök tisztítása, fertőtlenítése. Az ellenőrzések során a vállalkozásoknak igazolniuk kell az alapanyagok eredetét. Az egyes alapanyagok jellegének megfelelő előkészítési munkafolyamatokat jogszabályban rögzített módon, időben, esetleg térben el kell különíteni. Az ételkészítés során a kezelési és tárolási hőmérsékleteket gondosan kell ellenőrizni és dokumentálni. Az ételkészítés során alapul vett receptúra és az alkalmazott nyomonkövetési eljárás az alapja a fogyasztók allergén információkról történő tájékoztatásának.

Amennyiben a hatóság jogszabálysértést tapasztal, a jogsértés jellegének, a belőle származó kockázat jelentőségének figyelembe vételével, már a helyszínen is tehet intézkedéseket, mint pl. a létesítményben végzett tevékenység azonnali felfüggesztése, soron kívüli takarítás elrendelése, élelmiszerek forgalomból való kivonása. Ezekben az esetekben hatósági eljárás indul a felelős élelmiszeripari vállalkozóval szemben. A legenyhébb szankció a figyelmeztetés, azonban súlyos élelmiszer-biztonsági és/vagy élelmiszer-higiéniai hiba esetén a jogszabályok előírásai szerinti bírságot határozunk meg – emelte ki dr. Sziebert Gergely.

Családi, baráti körben töltött kerti sütés-főzés („grill party”) során se feledkezzünk meg a biztonságos ételkészítésről! Sőt már az alapanyagok vásárlását is érdemes megtervezni a nyári hőségben. A megfelelő, elkülönített tárolás érdekében a vásárláskor vigyünk magunkkal több táskát. Hasznos lehet a hűtőtáska is a hűtést igénylő termékeknek (húsok, tejtermékek). Mindig megbízható helyről vásároljunk (üzlet, piac), ellenőrizzük a termékek csomagolását (ép, sérülésmentes-e) és jelölését (dátumozás, fogyaszthatósági/minőség-megőrzési idő, allergénekről szóló információk).

A kerti sütés-főzés előtt, lehetőség szerint a konyhában végezzük el az alapanyagok előkészítését (húsok szeletelése, zöldségek tisztítása). Az így előkészített, hűtést igénylő termékeket sütésig tároljuk hűtőszekrényben. Munkakezdés előtt és közben többször, alaposan mossunk kezet. Az előkészítést követően az eszközöket (vágódeszkát, késeket) azonnal mossuk el. A használt munkafelületeket, asztalokat szintén takarítani, tisztítani szükséges.

Az elkészített ételeket rövid időn belül fogyasszuk el, a megmaradt finomságokat mihamarabb helyezzük hűtőbe.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)