Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja sajtótájékoztatót tartott „Agrártámogatások: a 2016. évi egységes kérelem kifizetései és a 2017. évi egységes kérelem benyújtása” címmel július 3-án, a Fejér Megyei Kormányhivatal Címer-termében.

Dr. Simon László kormánymegbízott és Bögyös Zsolt főosztályvezető a sajtótájékoztatón.

Az Egységes Kérelem keretében, 2016-ban 36 jogcímre lehetett támogatást benyújtani, amelyek közül a legfontosabb a területalapon igényelhető támogatások. A 2016. évi egységes kérelem keretében országosan 173 ezer ügyfél, míg megyei szinten 5900 ügyfél igényelt támogatást.

A Magyar Államkincstár a 2016. évi egységes kérelmekben igényelt támogatásokra a 2016. évre vonatkozóan előleg, részfizetések és a végkifizetések keretében 2017. június 27-ig országosan 413 milliárd még Fejér megyében 21,2 milliárd forintot fizetett ki. A 2015-ös hasonló időszakhoz képest országosan 38 milliárd forinttal több kifizetés teljesült. A kérelmek elbírálása és a támogatási összegek kiutalása a jogszabályban megjelölt 2017. június 30-ig megvalósultak.

Dr Simon László kormánymegbízott megjegyezte: a Vidékfejlesztési program - Agrár Környezet Gazdálkodás támogatás nem az egységes kérelem része, de e támogatási összegek is határidőre kifizetésre kerültek. Országosan megközelítőleg 30 milliárd forint, míg megyei szinten 1 milliárd került kiutalásra az ügyfelek részére. Hangsúlyozta azt is: a kormányhivatalok jelentős túlmunkával mindent megtettek annak érdekébe, hogy a kifizetések a területalapon igényelhető és az állatalapú támogatásoknál is korábban, már május végére, június közepére teljesüljenek.

Mint dr. Simon László kiemelte, az agrártámogatások szakterületén is érvényes a megyei kormányhivatal jelmondata: „Miben segíthetünk?” A cél, hogy gyors, hatékony szakmai munkával segítsék a gazdák fontos tevékenységét.

Az egységes kérelem benyújtó 2017-es felülete idén április 7-én nyílt meg. Ennek keretében 41 jogcímre lehetett kérelmet benyújtani. A szankciómentes benyújtás május 15-én lezárult. A kérelmezési időszakban országosan 176.300 fő közel, míg megyei szinten 5 ezer 940 fő nyújtott be támogatási kérelmet. A területalapú támogatásoknál országosan közel 5 millió hektárra, Fejér megyében 279 ezer hektárra érkezett be támogatási igény.

Az előzetes ellenőrzés keretében országosan 26 ezer – Fejér megyében 900 – ügyfél kapott értesítést valamiféle, a benyújtott kérelmekben található problémáról. Az ügyfelek adott időszakon belül a hibákat szankciómentesen javíthatják. Az előzetes ellenőrzés során megközelítőleg 60 százalékkal csökkent a problémás kérelmek száma.

A sajtótájékoztatón részt vett Bögyös Zsolt, a Fejér Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője is, aki részletesen szólt a különféle agrártámogatási formákról és az elektronikus benyújtási felületekről.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)