Negyedik alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Helyi Termék Konferenciát a Megyeháza dísztermében, szeptember 28-án. A rendezvényt dr. Simon László kormánymegbízott nyitotta meg, majd Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke tartott előadást.

A konferencia előtt adták át a jelképes lisztadományokat a rászoruló gyermekek képviselőinek a „Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem” program záró eseményeként. A magyarság összetartozását fejezi ki a „Magyarok Kenyere” nevű országos program. Erre az idén a vártnál is több búzafelajánlás érkezett a megyéből. Míg tavaly 116, idén 152 gazda ajánlott fel gabonát Fejérben. Több mint tíz tonna lisztet őröltek belőle, ennek csaknem a harmadát Kárpátaljára juttatják el a szervezők. A többit Fejér megyei, gyermekgondozással foglalkozó szervezetek kapják. Ezt Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke mondta el a lisztadományok jelképes átadása alkalmával.

A konferenciát dr. Simon László kormánymegbízott nyitotta meg.

Beszédében kiemelte, az agrárgazdaságunk egyik hangsúlyos célja az, hogy egészséges, megfelelő minőségű élelmiszerek kerüljenek a fogyasztók asztalára. A termelőknek és az élelmiszer-előállítóknak is az az érdekük, hogy a jó minőségű termékeik minél rövidebb úton, helyi piacokon keresztül jussanak el a fogyasztókhoz. A helyben megtermelt, előállított és értékesített termék nem csak a minőséget garantálja a fogyasztó részére, hanem a termelő és a fogyasztó közös érdekét is szolgálja a helyi gazdaság fejlődése által. A termelői értékesítéssel a friss termékek közvetlenül, rövid időn belül kerülhetnek a fogyasztók asztalára.

A kormánymegbízott, utalva a megyei kormányhivatal szlogenjére mely így hangzik; „miben segíthetünk”, gyors és rugalmas ügyintézést, hasznos szakmai tanácsokat, a jogalkotó irányába megfogalmazott a bürokráciát csökkentő javaslatokat ígért a gazdáknak a mezőgazdasági vállalkozóknak, kistermelőknek.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke előadásában úgy fogalmazott: küzdelmes időszak áll előttünk. A MAGOSZ elnöke utalt arra, hogy elkezdődött az új költségvetés tervezési időszaka. Rövidesen eldől, hogy az Európai Unió közös agrárpolitikája mennyire fogja segíteni a magyar vidék jövőjét. Az ennek kapcsán meghirdetett új közös agrárpolitika elveit, a támogatások változásának mértékét illetően minden bizonnyal komoly viták lesznek. Megtanultuk a leckét: az unióban mindenért meg kell küzdeni, határozottan kell képviselni az érdekeinket. Nem akarjuk, hogy akár egyetlen centtel csökkenjen az EU agrárbüdzséje – jelentette ki.

Ezt követően szakmai előadások hangzottak el. A Fejér Megyei Kormányhivatal is aktívan részt vett a konferencia programjain. Bögyös Zsolt főosztályvezető az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokat ismertette, dr. Sziebert Gergely a kistermelői élelmiszertermelés és értékesítés tapasztalatait elemezte. A kétnapos programsorozat szombaton termelői mustrával és vásárral folytatódott a székesfehérvári Jancsárkertben, a termelői piacon.

(Fejér Megyei Kormányhivatal - Fotó: Fehér Gábor / FMH)