Szent István nap Csongrád megyei elismerésekkel

Immár hagyományos módon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont a Csongrád megyei Szent István napnak. A szervező megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága, valamint a házigazdák az ország születésnapja alkalmából egész napos látványos programmal készülnek. Hagyományőrző és modern technikát felvonultató katonai bemutatók, megyei civil értékek tárháza, nomád park, élő skanzen és az Európában fellelhető magyar emlékeket bemutató kiállítás egyaránt várja az itt ünneplőket. A magyar államiság bölcsőjének számító emlékhelyen az ünnepnap szónoka Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz.

Az idei Szent István napon a honvédelem ügyét és azon értékeket állítják a program középpontjába a szervezők, amelyekkel Csongrád megye civil és társadalmi szervezetei büszkélkednek. Az ünnepi program 10:30-kor a „Magyar emlékek nyomában, Európában” című tablókiállítás megnyitójával kezdődik, a Látogatóközpont konferenciatermében. A Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület (MEVE) anyagát B. Nagy László országgyűlési képviselő és dr. Messik Miklós, az egyesület elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe.megemlékezésen köszöntőt Farkas Sándor országgyűlési képviselő mond, az ünnepség szónoka dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényhozásért felelős alelnöke lesz. Itt adja át Csongrád megye legrangosabb elismeréseit Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke.

Alkotói díjban részesül a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskola, Balogh Árpád hódmezővásárhelyi borász és a Mórahalmi Karitász Csoport.

Csongrád megye közigazgatásáért díjat kap dr. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője, Csányiné dr. Bakró-Nagy Veronika, Szentes Város Polgármesteri Hivatalának aljegyzője, Lukácsné Csurgó Csilla, gazdálkodási osztályvezető helyettes, a szegvári polgármesteri hivatal munkatársa és Majoros Imre, a ruzsai önkormányzat közszolgálati tisztviselője.

Csongrád Megye Kultúrájáért és Közművelődéséért díjjal jutalmazzák az üllési Erdélyi Lucát, a „Fölszállott a páva” televíziós tehetségkutató verseny egyéni győztesét, a makói Daróczi Szilvia énektanárt, a szegvári Bárány Brigitta pedagógust és a ruzsai Vörös Tibor Bálintné könyvtárost.

Ezen az ünnepségen veszi át Csongrád Megyéért díját Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő, az idei londoni atlétikai világbajnokság ezüstérmese.

Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően dr. Kiss-Rigó László, Szeged-Csanádi megyés püspök szenteli meg az új kenyeret, amelyet Makra József, Ópusztaszer polgármestere fog megszegni. A rendezvényen közreműködik Erdélyi Luca, valamint a Csongrád megye Alkotói díjával korábban kitüntetett Alföld Néptáncegyüttes és a szintén csongrádi MásKÉP zenekar.

Programok egész nap:

A nemzeti ünnep alkalmából a civil értékek bemutatására és a honvédelem ügyére helyezték a hangsúlyt a szervezők, ezért a park főutcáján ezúttal a megyei civil szervezetek standjai fogadják egész nap a látogatókat. 10 órától 17 óráig látványos katonai bemutatókkal színesíti a programot a hódmezővásárhelyi MH 5. Bocskai István Lövészdandár, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a Magyar Honvédség egyedülálló alakulata, a 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred - ez utóbbi egység bemutatója 12-kor kezdődik a Nagyréten. A hagyományos magyar harcmodort a honfoglalás kori lovasbemutató és a Pálffy huszárok jelenítik meg a nap folyamán.

A kilátogatókat egész nap kézműves vásár, a megyei gazdakörök jóvoltából pedig mezőgazdasági kiállítás várja a Skanzenben, a Szentes-Donáti malomnál. A Csongrád megyei Szent István-napon az esemény szervezői a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben 10 és 15 óra között véradást szerveznek a Látogatóközpontban.

További információk:

A Csongrád megyei Szent István-nap programjai ingyenesek, a Park és a Feszty-körkép augusztus 20-án díjmentesen látogatható. Figyelem! A fokozott érdeklődésre való tekintettel a Feszty-körkép csak előzetes regisztrációval tekinthető meg az esemény ideje alatt! Az egyéb látványosságok ezen a napon is fizetősek – erről a mellékelt program alapján lehet tájékozódni.

sajtó munkatársait a személyzeti bejáró felől várjuk, regisztrációt követően segítjük munkájukat a park területén.

Egyéni interjúk készítését célszerű a kiállítás megnyitó, az ünnepélyes szerződéskötés valamint a megemlékezés utáni időpontra tervezni. Ezt az igényt kérjük egy válasz e-mailben, de legkésőbb a regisztráció során jelezni – az időpont megjelölésével!

 

Üdvözlettel:

Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

Csongrád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)