Közel száz kisdiák ismerkedett a Dél-Alföld növényvilágával és különleges, gerinctelen állatfajaival a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában azon a kiállításon, amelyet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága bocsátott rendelkezésre az Európai Mobilitási Hét kapcsán.

Egy évben összesen 64 olyan jeles nap van, amely a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta a tárlat megnyitóján Juhász Tünde. Csongrád megye kormánymegbízottja hozzátette: ilyen alkalom az Európai Mobilitási hét is, amely a környezetet rendkívüli módon károsító közlekedési ártalmakra hívja fel a figyelmet. Minden ilyen akciónak az a célja, hogy megvédjük azokat a természetei értékeket, amelyek a fotókon láthatóak – közölte.

Fokozottan védett állat és növényfajokból a Nemzeti Park ötvenezer hektáros területén nincs hiány – hívta fel a gyerekek figyelmét a szűkebb környezet élőhelyeit és élővilágát bemutató kiállítás különlegességeire dr. Tirják László. A Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta: a volga menti hérics erős gyógyhatása miatt került veszélybe, de különös értékkel bír a csak a Maros árterében előforduló európai nyeles szemű légy is, amelynek legközelebbi rokonai Afrikában találhatók.

A kormányhivatal környezetvédelmi szakemberei a kiállítás két hetében minden tanítási napon rendhagyó természetismeret órákat tartanak tanulói csoportok számára.

A hivatal munkatársai részt vesznek a Mobilitási hét jegyében megszervezett Autómentes napon is. Szeptember 20-án, a Dugonics téren, 10-14 óra között játékos környezetvédelmi és egészségfejlesztési programokkal, valamint a Huszár Mátyás rakparton munkavédelmi feladatokkal várják az érdeklődőket.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)