„Találd ki magad!”
Pályaválasztási Napok Szeged 2017.
November 16-17-18.
IH Rendezvényközpont november 16-17.
Szent-Györgyi Albert Agóra Családi Pályaválasztási Nap november 18.

Idén már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatósága is bekapcsolódott a szervezésbe, így a 18. alkalommal megszervezett Pályaválasztási Napokon az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaság. A program, amely a megfelelő szakma vagy hivatás megtalálására készíti fel a fiatalokat, voltaképpen már a kiállítás és vásár előtt egy hónappal megkezdődik az üzemlátogatásokkal, ahol valódi munkakörnyezettel ismerkedhettek az érdeklődők – mintegy kétezren a megyéből. A Találd ki magad! elnevezésű rendezvény első két napján az IH Rendezvényközpontban közel 60 kiállító várja a pályaválasztás előtt álló diákokat – középiskolák, képzőintézmények, munkáltatók. A szombati családi napon már a szülőket is bevonják az információgyűjtésbe, hogy minél megfontoltabb döntés születhessen arról: mi legyen a gyerek? A három napos programra idén is 4-5 ezer érdeklődőt vár a Kormányhivatal.

A kiállítás november 16-án, 10 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik, amelyen dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Katona Miklós, a Nemzetgazdasági Minisztérium Képzésfejlesztési és Intézményfelügyeleti Főosztály helyettes vezetője mond köszöntőt, majd kihirdetik a kedvenc szakmát, hivatást bemutató, megyei rajzpályázat díjait.

A rendezvényen 42 középfokú intézmény mellett, a Szegedi Tudományegyetem karai is megjelennek, valamint tizenkét cég képviselteti magát. A szervezők még a kiállítás berendezésével is segítik a látogatókat: az iskolák, képzőintézmények standjai mellett a leendő munkáltatók kaptak helyet. Például a Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola mellett a Bonafarm csoport a kiállító vagy a Gábor Dénes Szakgimnázium a MÁV-val szerepel. Egymás mellett lesz a Bartha János Iskola és a Hungerit Zrt. is, hasonlóan a Déri Miksa Szakgimnázium és a DÉMÁSZ standjaihoz.

A továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ma már az ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. Erről, és a megszerzés lehetőségeiről is kaphatnak információt a diákok: külön teremben találkozhatnak a civil szervezetek képviselőivel.

A folyamatos szakma bemutatók mellett az Alternatíva Egyesület – Média Kommandó csoportja a kilátogatók segítségével a rendezvényről napi újságot szerkeszt, de kérdőíves felmérés is készül a diákok és a szülők köreiben a pályaválasztás témájáról. Ezt pedig a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnázium tanulói végzik, a KSH munkatársainak segítségével.

Az IH Rendezvényközpontban a kiállítást színvonalas színpadi műsor kíséri, melynek keretében szintén iskolák mutatkoznak be.

A Pályaválasztási Napok harmadik napján a családokat várják a Szent-Györgyi Albert Agórába. Itt szintén a munkáltatók, képzők és szakmák bemutatkozása zajlik majd, de emellett önismereti kérdőívek és nyelvi szintfelmérőket kitöltésével is próbálkozhatnak az érdeklődők. A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai a pályakezdők adó és járulék ügyeivel kapcsolatban nyújtnak felvilágosítást a helyszínen, és lehetőség lesz ügyfélkapu nyitására is.

A rendezvényeken a résztvevők egy helyen és egy időben kapnak bőséges információt a szakképzési és továbbtanulási lehetőségekről és egyénre szabott segítséget a szakemberektől - mindezt érdekes, lendületes, emberközeli formában.

Az idei PÁV-on a tavalyi évhez hasonlóan 4-5 ezer érdeklődőt várnak a szervezők és az együttműködő partnerek:

  • a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
  • a Nemzeti Agárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete
  • a Szegedi Szakképzési Centrum
  • a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum
  • a Csongrád Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
  • a Junior Achievement Magyaroszág Alapítvány
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Érdemes folyamatosan figyelni a ”találd ki magad” facebook oldalt is, ahol a felhívásokat, fotókat és az eseményeket lehet nyomon követni: facebook.com/talaldkimagad

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)