A Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi Osztálya a megyében a közelmúltban a termelők, árusok körében előfordult félreértések és téves információk terjedése miatt a következőkről tájékoztatja ügyfeleit:

A 68/2007. (VII. 26.) FVM–EüM–SZMM rendelet alapján 2011. augusztusa óta a zöldség és gyümölcs forgalmazás résztvevőinek regisztrációs kötelezettsége van. Azonban a kötelezettség nem mindenkire vonatkozik!

„6§ (2) Nem regisztrációköteles a kistermelői élelmiszer-termelés, előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet hatálya alá tartozó élelmiszer vállalkozó (őstermelő), ha a friss zöldség-gyümölcs forgalmazása az évi 20 000 kg-ot nem haladja meg, kivéve ha nagybani piacon viszontértékesítőnek történő eladást végez.”

A regisztrációs szám meglétét kizárólag az adott megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztály ellenőre jogosult ellenőrizni! A piac fenntartója, üzemeltetője nem jogosult az árusítás lehetőségét a regisztrációs szám meglétéhez kötni, sem annak meglétét ellenőrizni! (A Budapesti Nagybani Piac viszont az árusítás feltételei közé sorolta a szám meglétét.)

A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány letölthető a NÉBIH honlapjáról. ( http://portal.nebih.gov.hu/-/zoldseg-gyumolcs-forgalmazok-regisztracioja ). Az eljárás díjmentes.

A forgalmazott terméknek meg kell felelnie a forgalmazási minőség szabványoknak. Az általános és az egyes termékekre vonatkozó speciális szabványok megtalálhatóak az 543/2011 EU rendelet 1. mellékletében. A piacon történő árusítás esetén a minőségi és jelölési követelmények éppúgy betartandóak, mint a forgalmazás bármely más területén! Ennek ellenőrzésére szintén kizárólag igazgatóságunk ellenőre jogosult! Magát a regisztrációs számot semmilyen esetben nem kell feltüntetni az árun.

7/2001. FVM rendelet alapján az áruburgonya forgalmazás esetén szintén nyilvántartásba vételi kötelezettsége van a termelőnek, amennyiben a termőterülete nagysága hajtatás esetén a 0,3, szabadföldi termelés esetén az 1 hektárt meghaladja, vagy területtől függetlenül, ha nagybani piacon vagy felvásárlónak adja el a burgonyát. Ez esetben a nyilvántartási számot el kell helyeznie a csomagolási egységeken. A nyomtatvány a regisztrációs kérelemhez a 7/2001. FVM rendelet 10. melléklete, mely elérhető a http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100007.FVM linken. Az eljárás díjmentes.

További kötelezettség, hogy a fenti feltételek esetén a regisztrációs számot is fel kell tüntetni minden csomagolási egységen.

Burgonya termesztése esetén a regisztrált ügyfeleknek minden év február 28.-ig bejelentési kötelezettsége van igazgatóságunk felé az adott évi termesztés helyéről és annak nagyságáról.

A fenti két nyilvántartás egymástól teljes mértékben eltér, nincs közöttük átfedés!

Közös viszont, hogy egyik regisztrációs számot sem kell évente megújítani, az visszavonásig érvényes. Annak sem kell megújítania, aki már korábban regisztráltatta magát!

A megjelölt jogszabályok bármely webes kereső programmal elérhetőek a világhálón. A nyomtatványok a megjelölt helyekről letölthetőek, illetve a falugazdászoknál és a növényvédelmi felügyelőknél is hozzáférhetőek. Az Osztályunknál személyesen megjelenő ügyfelek esetében az eljárás csupán a postai szállítás idejével lesz rövidebb, így ez érdemben nem csökkenti az eljárásra rendelkezésre álló 21 napos ügyintézési időt.

 

A jelenlegi, a korábbinál gyakoribb, ellenőrzések elsődleges célja az őstermelőként kereskedelmi tevékenységet folytató árusok, valamint a külföldi áruk magyar áruként való eladásának kiszűrése. Ilyen esetben az ellenőrzés eredményét átadjuk a falugazdászoknak, akik bevonják az őstermelői igazolványt, és hivatalosan értesítik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt adócsalás gyanúja miatt.

Mulasztás, szabálytalanság esetén az eljáró hatóságnak bírságot kell kiszabnia. A bírság minimális összege 15.000 Ft. Pontos összege a mulasztás, szabálytalanság súlyától, az áru értékétől és esetleges súlyosbító tényezőktől függ.

 

Természetesen ellenőreink a 43/2010. FVM rendelet alapján a permetezési napló meglétét és helyes kitöltését is ellenőrzik, továbbá mintát vehetnek növényvédőszer-maradék analitikai vizsgálatra.

 

További információért forduljanak Osztályunkhoz a 62/681-080-as telefonszámon.

 

 

 

Borcsik Zoltán

osztályvezető

(A Csongrád Megyei Kormányhivat)