A közbeszerzési eljárások tovább egyszerűsödtek az elektronikus ügyintézés terjedésével – mondta dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja egy szakmai fórumon.

Magyarországon a közbeszerzés már csaknem 25 éves múltra tekint vissza, az elmúlt negyedszázad alatt számtalan változáson ment át a jogterület szabályozása – emlékeztetett dr. Juhász Tünde. Csongrád megye kormánymegbízottja hozzátette: kezdetben az alkalmazói mumusként tekintettek rá, ma már lényegesen egyszerűbb és átláthatóbb a rendszere. A nemrég bevezetett elektronikus ügyintézés és a Napi közbeszerzés elnevezésű mobilapplikáció egyaránt könnyíti a törvény alkalmazását - ám mégis hasznosak a maihoz hasonló információs napok, ahol a párbeszédre, a tapasztalatok elemzésére van mód - összegezte annak a közbeszerzési szakmai fórumnak a lényegét, amelyet a megyei kormányhivatal a Szegedi Tudományegyetemmel és a megyei kereskedelmi és iparkamarával közösen szervezett.

A kormánymegbízott elmondta: a magyar gazdaság versenyképességét meghatározó tényező, hogy mennyi kkv nyer az uniós vagy a hazai forrásra kiírt tendereken, de nem csak a gazdasági élet szereplői, hanem a közfeladatot ellátó szervezetek és a civil szféra is élvezheti a források felhasználásának előnyeit. A kormányhivatal például eszközbeszerzést illetve ingatlanfelújítást valósított meg belőle az elmúlt években.

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a szakmai napon hangsúlyozta, nem félni kell a közbeszerzésektől, hanem jól előkészíteni. A közbeszerzés szabályainak folyamatos változása azt is jelenti, hogy egyre jobban idomul az ajánlatkérők és az ajánlattevők igényeihez, bár az elsődleges szempontja az uniósnál szigorúbb magyar szabályozásnak, hogy a közpénzek felhasználása átlátható legyen.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)