Az országban elsőként Mórahalmon épül munkásszállás kormányzati támogatással, a 441 millió forintos beruházás szerződését kedden írták alá a homokháti kisvárosban.Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta: az elmúlt hét évben 58 százalékkal, több mint 20 ezerről mintegy 8600-ra csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma Csongrád megyében.

A kormánymegbízott hangsúlyozta, a foglakoztatási programoknál ma már nem elegendő bér- és járuléktámogatásban gondolkodni, a munkaerő mobilitását segítő fontos eszköz a munkásszállás is. Építésük támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap központi keretéből 9 milliárd forintot különített el. Munkásszállás építésére helyi önkormányzatok, valamint önkormányzati társulások szeptember 30-áig nyújthatnak be pályázatot.

Nógrádi Zoltán polgármester elmondta, a rendszerváltás idején Mórahalom és térsége a leginkább hátrányos helyzetű járások közé tartozott. Az elmúlt negyedszázadban megvalósult gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően határozott előrelépést sikerült elérni. Először az infrastrukturális feltételeket kellett megteremteni a gazdasági szereplők számára: a megyében elsőként Mórahalomban alakítottak ki ipari parkot, ahol ma 108 vállalkozás működik, területe 10-ről 100 hektárra nőtt, a megvalósult beruházások nagysága mintegy 12 milliárd forint, a cégek együttes árbevétele 2016-ban elérte a 21 milliárd forintot. Az ipar a kisvárosban hatszáz embernek ad munkát - ismertette a politikus.

A település gazdasági továbblépésének legnagyobb korlátja ma már a munkaerő szűkössége, ezen enyhíthet az új munkásszálló - mondta a polgármester, a kormányzati program egyik kezdeményezője.

A 94 ágyas munkásszállás kialakítására 263 millió forintos kormányzati támogatást kapott a város. Az 50 kilométeres körzeten kívülről érkező munkavállalók elhelyezésére szolgáló épület kivitelezése még ősszel elindulhat Mórahalom nyugati kapujában. Az új lakóövezet első épületeként kialakítandó munkásszállást a tervek szerint jövő nyáron adják át.

 

B. Nagy László, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a munkaerőhiány az országban majdnem minden ágazatot érint, a területi egyenlőtlenségek miatt azonban egyes régiókban a tartalék rendelkezésre áll, csak nem mobilis. Az új munkásszálló versenyelőnyt jelent majd az itt működő vállalkozásoknak, gyorsulni fog a fejlődésük - hangsúlyozta.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)