Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyve több mint 25 évnyi kutatómunka után készült el, a szakember közel 1300, fedőnévvel megismert szereplőből 800-at azonosított.

Bemutatták Bálint László állambiztonsági kutató legújabb könyvét, A hálózati nyilvántartás szereplői – Az államvédelmi és állambiztonsági hálózat nyilvántartása Szegeden és Csongrád megyében című kötetét a kormányhivatal Pártkontroll szobájában.

A munka egyedülálló, mert közreadja a megyében 1945 és 1989 között önként, kényszerrel vagy akár fiktíven beszervezett, a köznyelvben csak ügynökként emlegetettek névsorát.


Több mint 25 évnyi kutatómunkának köszönhetően közel 1300, fedőnévvel megismert személyt tartalmaz a könyv, amelyekből Bálint László 800-at azonosított. A szerző a bemutatón leszögezte: a kötet célja nem politikai vagy más szándékú lejáratás, megbélyegzés, hanem a tényszerű, bizonyítható, történelemtudományi szempontból fontos információk gyűjteménye. Bálint Lászlóval Miklós Péter  történész, a hódmezővásárhelyi Emlékpont igazgatója beszélgetett a bemutatón.

Fotók: Borbola Lilla

 

 

(delmagyar.hu)