Ma a társadalom kevesebb mint 30 százaléka dohányzik, ez az arány tíz évvel ezelőtt közel volt a 40-hez – hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő, a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Csongrád Megyei Kormányhivatal által a Dohányzásmentes világnap alkalmából szervezett eseményen.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a rendezvény kapcsán elmondta: a világnap azért jött létre, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás egészségkárosító hatására, és a saját egészségünk iránti felelősségünkre.

Ezért vált két évvel ezelőtt ugyanezen a napon dohányzásmentes munkahellyé a Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épülete és ezért rendezik meg minden évben az ügyfelek és a munkatársak számára a tájékoztató programot. Hozzátette: a világnap idei szlogenje: „Dohányzás vagy egészséges tüdő”, ezért a mostani akció keretében a tüdőben lévő szénmonoxid műszeres mérésével azt is szemléltetik, hogyan fejti ki károsító hatását a szervezetre a dohányzás.

A rendezvényre ellátogatott Lázár János, aki a dolgozók és az ügyfelek szempontjából egyaránt fontos és jó döntésnek nevezte, hogy a kormányhivatal dohányzásmentessé vált. A nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: Magyarországon a dohányzás évente 20-22 ezer ember életét követeli.

– Hazánkban a daganatos megbetegedések száma évente 50 ezerre tehető. Ebből legalább 13-15 ezer tüdődaganat, ami egyenes következménye a dohányzásnak. Azért küzdök, hogy a kormány és parlament többségét rávegyem, hogy folyamatosan próbálják visszaszorítani a dohányzást. Azok a lépések, amiket 2011 óta megtettünk a nemdohányzók védelmében, meghozták a kívánt eredményt: ma a társadalom kevesebb, mint 30 százaléka dohányzik, ez az arány tíz évvel ezelőtt közel volt a 40-hez – fogalmazott.

A politikus kijelentette, fontos előrelépés, hogy a munkahelyekről, játszóterekről, éttermekből, társasházakból, sőt a közösség minél több helyszínéről sikerült kiszorítani a dohányzást.

– Szerencsére a fiatalok körében érdemi változás tapasztalható: többet mozognak és ügyelnek arra, hogyan étkeznek és a dohányzás visszaszorításából is kiveszik a részüket – közölte.

A honatya szerint a kormányhivatal sokat tesz a társadalmi felelősségvállalás terén. Az itt dolgozók személyes példaadása bizonyíthatja mások számára, hogy az embereknek kötelességük cselekedni a saját egészségük megőrzése érdekében. Lázár János ezzel összefüggésben kitért a magyar egészségügy helyzetére is.

– Sok polgártársunk – párthovatartozástól függetlenül – elégedetlen a magyar egészségügy színvonalával. Valószínűleg sok igazság van abban, amit mondanak, de ne feledkezzünk meg arról, hogy nem csak az államot vagy orvosokat, vagy a kórházakat kell számon kérnünk, hogy milyen állapotban vagyunk. Kulcsfontosságú, hogy mi magunk mennyit teszünk a saját egészségünk megőrzéséért – jelentette ki a politikus.

A kormányhivatal egészségfejlesztői által szervezett felvilágosító program kiterjedt a megye valamennyi kormányablakára is, ugyanebben az időben, tehát 10 és 13 óra között, egy prezentáció képsorozata hívta fel az ügyfelek figyelmét a dohányzás káros hatásaira, amelyet a váróhelyiségekben vetítenek.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)