Apátfalva és Pusztamérges önkormányzata, valamint a szentesi Hajléktalan Segítő Központ közfoglalkoztatási programja nyerte el idén a Belügyminisztérium Start Plusz díját Csongrád megyéből. A díjazottak egyenként 7 millió forintot fordíthatnak a közfoglalkoztatási programjaik fejlesztésére. November 16-án adták át a Belügyminisztériumban az elismerésről szóló okleveleket a három program képviselőjének.

Apátfalva Község Önkormányzata folyamatosan jelen van a közfoglalkoztatási programokban. 2017-ben 4 járási startmunka mintaprogramot indított el 157 fő bevonásával. A helyi sajátosságokra épülő programban 88 fő, a mezőgazdasági programban 39 fő, a belvízelvezetésben 15 fő és a belterületi közutak karbantartásában 15 fő közfoglalkoztatása valósulhat meg. A helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatási mintaprogramban a már meglévő varrodát továbbfejlesztették, újabb gépeket vásároltak. Az itt készített ruhadarabok és szőnyegek mellett már megjelennek a híres apátfalvi fehérhímzés motívumvilágát felhasználó termékek is. Szintén közfoglalkoztatásban térkövet gyártanak, melyet helyben, a járda programban használnak fel. További betonelemeket is készítenek, mint például kerítés oszlop, csatornaelem, vagy zsalukő. Asztalos és vasas műhelyeik munkáiból születnek a közterületeiket szépítő virágládák, padok, hulladékgyűjtők. Brikettáló üzemükben fűtőanyagot állítanak elő a surjázás során nyert fahulladékból, és az irodai papírhulladékból. A mezőgazdasági program keretében növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkoznak. Az itt megtermelt javak nagy részét a rászorulók között osztják szét, a többit értékesítik a lakosság körében, de jut belőle az önkormányzat rendezvényeire is.Szintén közfoglalkoztatás keretében gondozzák a belvízelvezető csatornáikat, tartják rendben a közterületeket.

Pusztamérges önkormányzata 2014 márciusában kezdett mezőgazdasági programba a Homokháti Kistérség Többcélú Társulása keretein belül. Ma már 2,5 hektár területen folyik a termelés, öntözőrendszer segítségével. A program keretein belül többféle zöldségnövényt termelnek ökogazdálkodással, (zöldbab, étkezési-, sütőtök, burgonya, csemegekukorica, karalábé, káposzta, paprika, zöldborsó, uborka, cékla, cukkini, sárgarépa, zöldség, paradicsom, stb.) illetve homoktövis, málna, szeder, ribizli és meggyfacsemetéket ültettek. A megtermelt zöldségek az önkormányzat által működtetett konyhára kerülnek a felesleget rászorulók részére osztják ki, illetve vetőmagként is hasznosítják (pl.: burgonya, kukorica, tök, stb). Az ökogazdálkodásra jellemző művelés során elsősorban ökovegyszereket és hőkezelt marhatrágya granulátumot használnak. A növényvédelemben és a talaj minőségének javításában nagy szerepet játszik gyógynövények vetése, ültetése (sarkantyúvirág, büdöske, kapor, facélia, mustármag, stb.). 2016-ban aszalógépet és befőzőautomatákat vásároltak, így tervezik bevezetni a közétkeztetésben - elsősorban a gyerekek körében - a különféle, kevésbé ismert zöldségeket gyümölcsöket, amelyekkel az egészségesebb étkezéshez lehet szoktatni őket. Így például csicsókachips, sütőtöklekvár, tartósítószer mentes konyhai alapanyagok készítésére is van mód, amelyek már magasabb feldolgozottságú termékek. 2017-ben fóliasátrat építettek, hogy saját nevelésű palántákat ültethessenek szabadföldbe. Várhatóan rövidesen termőre fordul a homoktövis ültetvény is, melynek termését a 2016-ban beüzemelt fagyasztókamrába szállítják további feldolgozásig.

Az önkormányzati tulajdonú Szentesi Hajléktalan Segítő Központ, az országos hajléktalan közfoglalkoztatási mintaprogram keretében valósítja meg programját ma már 15 fő bevonásával. Az intézmény Szentes közigazgatási területén, de a várostáblán kívül elhelyezkedő intézmény. A programban résztvevő ellátottak egyik tevékenysége, hogy az úttest mentén rendszeresen karbantartják a füves területet. Itt a közlekedés biztonsága miatt elengedhetetlen a rendszeres fűnyírás, kaszálás, a kommunális hulladék összegyűjtése. Az intézményt hatalmas parkosított kert övezi, ennek a folyamatos ápolása, gondozása is a program részeként történik.

Egy korábbi pályázati programból emeltek az intézmény a területén két szigetelt, 16m2-es faházat. Ebben a két faházban folyik a programban megvalósuló foglalkoztatás. Az egyikben rongyszőnyegkészítés folyik, idén már egy harmadik szövőszék beállítására is szükséges volt a munkához. Az intézmény ugyanis adományként sok ruhaneműt kap, melyekből nem mindent tudnak felhasználni – ebből lesz az alapanyag a rongyszőnyeghez. Az elkészült darabokat elsősorban az intézmény hasznosítja faliszőnyegként, kilépőként, lábtörlőként, de ágytakarókat is össze tudnak állítani. A program hosszabb távon is fenntartható, mert a környező intézményeket is elláthatják ilyen termékekkel, illetve a szabadpiacon is van lehetőség értékesítésre. A betanított dolgozók megfelelő motiváltsággal akár a szállóról is kikerülhetnek és a megszerzett tudást és gyakorlatot a munkaerőpiacon is tudják hasznosítani. A másik faházban kerámia tárgyak formázásával és kerámia házszámok készítésével foglalkoznak a hajléktalanok. A program keretében vásárolt, saját égetőkemencében készülnek a tárgyak, a formázás, mázazás, kiégetés elsajátítását szakember segíti.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)