A száraz, tavaszi időjárás miatt csak kis számban jelentek meg csípőszúnyogok, nem volt szükség szervezett védekezésre ellenük. Az elmúlt esős napok miatt viszont változott a szúnyogok tenyészőhelyeinek vízellátottsága, és ideiglenes fejlődési helyek is kialakultak, ezért szükségessé vált a lárvák elleni kezelések megkezdése.

A biológiai védekezést kémiai permetezés is kiegészíti. A kémiai szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem végzi. A megyei tisztifőorvos ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy elég sokat tehetünk a szúnyogok szaporodása ellen saját környezetünkben,kertünkben is. Erre vonatkozóan osztunk meg néhány figyelmet érdemlő tanácsot! Így is gátolhatjuk az ártalmas vérszívók terjedését.

Az embereket és állatokat egyaránt gyötrő szúnyogok elleni védekezés a klímaváltozással egyre fontosabb üggyé válik. Melegedő időjárásunk, a nyári ár- és belvizes időszakok gyakoribbá válása miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon.

A szúnyogok már párcentiméteres állóvízben is tudnak tenyészni, ami azt jelenti, hogy számos hely van a ház körül, amely támogathatja szaporodásukat. Fontos, hogy megszabaduljunk az esetleges tenyészhelyektől, hogy elkerüljük az inváziót. A legtöbb szúnyog kikelési helyétől csupán pár száz méteren belül táplálkozik. Ezen útmutató alapján bárki csökkentheti a szúnyogok számát a közvetlen környezetében.

Feltöltés

Töltsön fel az udvaron minden alacsonyan fekvő területet. Ezekben a mélyedésekben egy eső vagy locsolás után megáll a víz. Megfelelő vízelvezetés nélkül a víz napokig maradhat, így a szúnyogok esélyt kapnak a szaporodásra. Töltse fel a lyukakat, réseket, vagy telepítsen vízelvezető rendszert.

Tartson rendet!

Végezze el a szabadtéren lévő tárolók rendszeres tisztítását, eső, illetve locsolóvíz mentesítését. Szedjen össze minden vödröt, poharat, játékot, használaton kívüli tárgyat, amiben összegyűlhet az esővíz/locsolóvíz. Ha kedvenc háziállatának van kerti tálja, gondoskodjon róla, hogy naponta friss víz kerüljön bele. Egy csepegő kerti csap, egy melléfolyó öntözőrendszer 1-2 nap alatt szúnyogok ezreinek tenyésztőhelyévé válik.

Vágja le a füvet, és vágja vissza a bokrokat!

A nap folyamán, a szúnyogok szeretnek pihenni füvön, vagy cserjék között egy nedves, árnyékos helyen. A rövid zöldnövényzet megfosztja őket pihenőhelyüktől. Gyűjtse össze a lehullott leveleket is. Már néhány lehullott levél elegendő vizet tarthat meg szúnyog tojások számára, és nappali rejtekhelyükként is szolgálhat.

Locsolás és eső után gyakran levelek, letört ágak vagy más törmelék dugaszolja el az esőcsatornát, és ahelyett, hogy elfolyna a víz, felgyülemlik. Rendszeresen tisztítsa meg az ereszcsatornát, különösen nyáron. Ha a víz több mint egy hétig áll a vízelvezetőben, akkor könnyen a szúnyogok tenyésztőhelyévé válhat. A felgyülemlett víz mielőbbi eltávolítása szükséges (vödrök, hordók, kaspók, virágalátétek, növény gyökereztető vödrök, gyerekmedencék, ponyvák, gumiabroncsok).

Vízfelületek gondozása

Tartsa tisztán és klórozva a vizet a medencében. Fedje le, amikor nincs használatban, ugyanez vonatkozik az összecsukható medencékre is. Kerti tavának vizét legalább hetente frissítse fel. Lehetőség szerint telepítsen halakat, békát.

Tavak, esővízgyűjtők kezeléséhez - jellegük szerint – használhat kereskedelmi forgalomban kapható szúnyoglárvairtó port, tablettát. Minél alaposabban végzi az esetleges tenyésztési helyek rendszeres feltérképezését és tisztítását, annál biztosabb, hogy munkájával távol tartja a szúnyogokat lakókörnyezetétől.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)