A Csongrád Megyei Kormányhivatal előtt mutatta be a Szentesi Légimentő Bázis csapata azt az új helikoptert, amelyet még március végén kaptak a Készenléti Rendőrségtől. A Dél-Alföldön szolgálatot teljesítő AIRBUS P2+ típusú helikopter jobban felszerelt az eddig használt gépnél, így hatékonyabban tudja szolgálni az emberek védelmét. A bemutató apropója a bázis 10 éves születésnapja volt.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal központi épületének aulájában hétfő délután megnyitották a „Tíz éves a szentesi bázis” című vándorkiállítást. Az ünnepségen elhangzott: tíz évvel ezelőtt, 2009. január 5-én kezdte meg munkáját a szentesi légimentő bázis, amely szolgálatát Csongrád, Bács- Kiskun, Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyék lakossága érdekében látja el. Létrejöttét széles körű adakozás tette lehetővé, önkormányzatok és magánszemélyek felajánlásainak köszönhetően épült meg.

A légimentés mindennapjait bemutató kiállítás megnyitóján dr. Juhász Tünde emlékeztetett: Románia és Bulgária 2007-es, uniós csatlakozását követően megsokszorozódott a forgalom a Balkán irányába, és a túlterhelt közutakon egymást érték a súlyos balesetek.

Csongrád megye kormánymegbízottja emlékeztetett: akkor még nem épült meg az M43-as autópálya, még nem volt Szegedet elkerülő út, a határszakasz mellett élők rendkívüli veszélyeknek voltak kitéve. Ezt tetézte az is, hogy a Dél-Alföld fehér foltként szerepelt az ország légimentési térképén, és bármilyen erős igény mutatkozott rá, hiába jelölte ki a legoptimálisabb fekvésű helyszínt, Szentest a szakma, csak az összefogás teremtett valódi lehetőséget a légimentő bázis megépítésére.

Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke, a kiállítás fővédnöke köszönetet mondott a bázison dolgozóknak a megmentett életekért, dr. Arnóczki Tímea és Nagy Boglárka, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány tisztségviselői pedig alapítványuk tevékenységére és új, a mentés körülményeit javító gyűjtőakciókra hívták fel a figyelmet.

A jubileumi ünnepségen a helikopter közelről is megtekinthető volt, a központi épület előtt rövid időre leszállt. Tálas Csaba, a légimentő-szolgálat pilótája néhány technikai érdekességet is megosztott az AIRBUS P2+ típusú járműről, elmondta: a gép amerikai hajtóművel rendelkezik, és többek között képes automata pilóta-üzemmódban repülni. Hozzátette, a helikopter 240 km/órás sebességre képes, tehát rövid időn belül érhet oda a régió bármely pontjára.

(CSMKH)