Az Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a Szoptatás Világhetévé, augusztus 1-jét az Anyatejes Táplálás Világnapjává nyilvánította.

A szoptatás nemcsak az élet alapja, de a megelőzés leghatékonyabb formája is, hiszen jelentősen meghatározza a gyermek további egészségi állapotát, továbbá a szoptatás az anyát is védi bizonyos megbetegedésektől.

Magyarország a fejlett országok élvonalába tartozik a 3-6 hónapig anyatejjel táplált gyermekek arányát vizsgálva. Az anyatej rendkívül fontos a csecsemők táplálásában, természetes összetevői révén biztosítja aktuális tápanyagszükségletüket, a születés utáni első félévben csökkenti a fertőzések kockázatát és a fejlődési rendellenességek kialakulásának veszélye is kisebb.

A szoptatás támogatásában komplex szemléletmódot kell kialakítani a család, az ellátó- és védőnői rendszer együttműködésével.

Abban az esetben, ha az édesanyának a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő anyateje is van, vagy probléma áll fenn a szoptatással, az Anyatejgyűjtő Állomás feladata összegyűjteni az anyatejet, amellyel ellátja a rászoruló, beteg, koraszülött és kis súlyú újszülötteket.

Anyatejadásra jelentkezni a területi védőnő segítségével, vagy közvetlenül az Anyatejgyűjtő Állomáson lehetséges, ha megfelel a feltételeknek és sikeresen elvégezték az előírt vizsgálatokat. Az anyatej literenkénti ára 2700 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára.

Az anyatejadással kapcsolatban érdeklődni Anyatejgyűjtő Állomáson, a 6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 31. szám alatt, valamint a +36 62 426-203 telefonszámon, illetve személyesen a nyitva tartási időben (hétfőtől – péntekig: 7:00-15:00 óráig) lehetséges.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)