Az Egészségügyi Világnap alkalmából azokra a tényezőkre irányították rá a Csongrád Megyei Kormányhivatal egészségfejlesztői több korosztály figyelmét, amelyek segítik megőrizni a fizikai és a lelki egészséget. Az előnyös hatású, kiegyensúlyozott táplálkozásról, a testmozgásról, valamint a népegészségügyi szűrővizsgálatok fontosságáról éppúgy szó esett az egészségnapi rendezvényeken, mint a szenvedélybetegségek által okozott rombolásról.

  • Az egészséget legnagyobb mértékben az életmódbeli tényezők befolyásolják, így ezen a területen tudunk a legtöbbet tenni önmagunkért. Az egészséges táplálkozás mellett az energia egyensúly fenntartása érdekében végzett testmozgás számos megbetegedés megelőzését szolgálja. – hangzott el azon az előadáson, amelyet a D2 Ifjúsági Centrum Középiskolai Tematikus Hetének programjához csatlakozva tartott dr. Gera Katalin és Dinnyés Katalin egészségfejlesztő. Az egészséges életmóddal, táplálkozással kapcsolatos tanácsadást az Okostányér táplálkozási makettel tették még szemléletesebbé. A stand nagy sikernek örvendett, hiszen a megtévesztésig élethű ételreplikák mellett könnyebb volt a diákokkal beszélgetni az egészséges táplálkozásról és életmódról.
  • Hasonló érdeklődés övezte a tiszaszigeti Szent Antal Katolikus Iskolában tartott, szenvedélybetegségekről szóló előadást. Itt a felső tagozatos diákok egy interaktív, vetítéses, beszélgetéssel, játékos feladatokkal egybekötött foglalkozáson vehettek részt, ahol a szenvedélybetegségek fogalmának tisztázása, majd a függőségek fajtáit kiváltó okok ismertetése után a drog prevenció került a fókuszba. Mint elhangzott, a drogfüggőség kialakulásában szerepet játszanak arra hajlamosító személyiségvonások is. Jó, ha a fiatalok ezek ismeretében figyelnek egymásra, és tudnak a drogfogyasztás árulkodó jeleiről. Az erre utaló életszerű helyzetek gyakorlásakor a diákok rendkívül aktívak voltak.

A kiskundorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban rizikószűrésekkel és életmód tanácsadással várták az időskorúakat munkatársaink, ahol több mint 50 szűrővizsgálatot végeztek és 17 főnek adtak tanácsot az állapotfelmérést követően. Az egészséges életmód mellett népszerűsítették a népegészségügyi szűréseket és az érdeklődők megtanulhatták az emlőmodellen az önvizsgálat helyes mozdulatait is.

Az Egészségügyi Világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megalakulásának évfordulója alkalmából minden év április 7-én ünnepeljük. A szervezet legfontosabb célja, hogy biztosítsa minden ember számára az egészség legmagasabb szintjének elérését, tehát a „teljes fizikai, mentális és szociális jólléti állapotot”. Továbbá célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása, együttműködés a nemzetek kormányaival és egészségfejlesztés szinte minden területen.1 A WHO munkájának szükségességét igazolja, hogy hazánkban - mint a legtöbb fejlett országban - a szív-érrendszeri megbetegedések vezetik a halálozási statisztikát, melyet a daganatos megbetegedések követnek.

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)