Számtalan szolgáltatással várja az idei SZIN közönségét több állami szervezet. A Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), valamint a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. egyaránt olyan ügyintézési lehetőségeket kínál a fesztiválozó közönségnek, amelyek hasznosak a tanévkezdés vagy a munkába állás előtt álló fiataloknak.

Hagyományosan a Szegedi Ifjúsági Napok zárja a nyári fesztiválszezont. A szünidő utolsó napjainak zavartalan eltöltéséhez is hozzájárulnak a rendezvényen megjelenő hivatalok, azzal, hogy helyben biztosítják az ügyintézést a Tisza partján.

A fesztivál kiváló lehetőség az állami szervezeteknek arra, hogy népszerűsítsék magukat – mondta a Civil Falu szolgáltatásait bemutató Juhász Tünde. Csongrád megye kormánymegbízottja hozzátette: a fesztiválozók a kormányablak buszban sorban állás nélkül pótolhatják elveszett vagy lejárt okmányaikat, a középiskolába, egyetemre készülők igényelhetik a diákigazolványhoz szükséges NEK-adatlapot, a munkát vállalók pedig ügyfélkaput nyithatnak pár perc alatt.

Idén először a NISZ Zrt. is megjelent a fesztiválon, hogy a fiatalok ügyintézését az e-közigazgatási szolgáltatásokkal segítse. Vetési Iván vezérigazgató-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákhitel igénylésének informatikai hátterét ugyanúgy cégük biztosítja, mint az e-felvételi, vagy a nyelvvizsga, illetve a jogosítvány díjának visszatérítéséhez használt webes felületet. A szervezet sátrában ezekkel, és a közigazgatás további e-szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg közelebbről a fesztiválozók.

Idén a NAV a pénzügyőrök munkáját segítő szolgálati kutyák kiképzését és feladatait mutatja be a fiataloknak, bár az érdeklődőket sok hasznos információval várják az adóhatóság sátrában is – mondta el dr. Szűcs Edit, a NAV megyei igazgatóságának főosztályvezetője. Ezek közül felhívta a figyelmet a diákmunka adókötelezettségére, valamint az ingatlan-bérbeadással kapcsolatos adószabályokra.

A hivatalok standjait a fesztivál ideje alatt minden nap 11 és 18 óra között lehet felkeresni a Civil Faluban.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)