Az Egészségügyi Világszervezet 1988-ban nyilvánította december 1-jét az AIDS elleni küzdelem világnapjává. Ezzel az volt a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a HIV-fertőzés és az AIDS betegség elleni küzdelemre, és tudatosítsa a biztonságos szexuális élet fontosságát. Az AIDS ellenes világnap alkalmából a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya az idén is a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületéhez csatlakozva szervez rendezvény a HIV fertőzés megelőzése érdekében, és hogy tájékoztasson az ingyenesen elvégeztethető anonim HIV szűrés lehetőségéről.

Az AIDS-ellenes Világnapi program 2017. november 28-án 10 és 15 óra között kerül megszervezésre a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK). Az egészségfejlesztési interaktív foglalkozás keretében az érdeklődő fiataloknak tájékoztatást adunk a fertőzés
megelőzésével, terjedésével valamint a szűrővizsgálatok elvégzésével kapcsolatosan. A HIV fertőzésről és az AIDS betegségről totó kitöltésével bővíthetik ismereteiket a fiatalok. Lehetőség lesz anonim HIV szűrés elvégeztetésére is a helyszínen, 13 és 15 óra között.

A HIV világjárvány a 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő fertőző betegsége. A fertőzés a fertőzött személy testnedveiben, illetve váladékaiban (vér, ondó, hüvelyváladék) lévő vírustartalmú sejteknek a közvetítésével vihető át másik személybe.

A terjedés módja: 

  • elsősorban szexuális érintkezés útján,
  • létrejöhet azonban a fertőzés: intravénás kábítószer-élvezők közös tű, fecskendő használata; vér, vérkészítmények, vérrel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek használata; sérült bőr, nyálkahártya érintkezése; szerv-, szövetátültetés révén, valamint
  • vertikálisan, a fertőzött anyáról a gyermekre: az embrió/magzat fertőződése a méhlepényen keresztül vagy a szülés körüli időszakban, valamint az anyatejes táplálás során is.

Nem terjed a vírus izzadtság, könny, nyál, vizelet és széklet útján. Ugyancsak nem adható át kézfogással, közös evőeszköz, fürdőkád, WC használattal, köhögéssel, tüsszentéssel, rovarok csípésével.

A vírussal való fertőződést követően hosszú évek is eltelhetnek, míg a fertőzöttség ténye kiderül, azonban ez idő alatt is tovább adható a vírus, vagyis a fertőzött személy tudtán kívül fertőzhet másokat, illetve sérül a megfelelő időben megkezdett orvosi
kezelésben való részvétel lehetősége is. Orvosi kezelés nélkül fokozatosan gyengül a szervezet védekező rendszere, utat engedve más fertőzéseknek és egyéb kóros állapotoknak, amelyek végül a beteg halálához vezetnek.

A megelőzés elsődleges módszerei: a monogám partnerkapcsolat, gumióvszer használata szexuális érintkezés során, valamint a kábítószer-használat kerülése. A fecskendővel való terjedés visszaszorítását célozza az egyszer használatos fecskendők használata.

A fertőzés leggyakoribb közvetítői, azaz a fő kockázati csoportok:

  • férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak,
  • intravénás kábítószer-használók,
  • szexmunkások (e három együtt: magas kockázatú csoportok), valamint
  • a felsoroltak szexuális partnerei.

A HIV-fertőzés elméletileg 100 %-ban megelőzhető! Tegyünk együtt a megelőzés érdekében!

A világnapi rendezvénytől függetlenül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztálya Szeged, Derkovits fasor 7-11. szám alatti orvosi rendelőjében minden héten, szerdán 12:00-16:00 óráig és csütörtökön 7:30-11:30 óráig bárki anonim módon, térítésmentesen ellenőrizheti egy vérvételt követően, hogy fertőződött-e a HIV vírussal. Amennyiben a fertőzéssel, annak terjedésével és a betegséggel kapcsolatosan kérdés merül fel, arra is szakemberek adnak szakszerű felvilágosítást.

 

(Csongrád Megyei Kormányhivatal)