Az őszi kormánytisztviselői véradó héten a Csongrád Megyei Kormányhivatal 200 munkatársa járult hozzá a dél-alföldi vérkészlet ünnepek előtti feltöltéséhez. Így éves szinten több mint 400 véradót mozgósított a kormányhivatal.

Évente két alkalommal, nyár elején és késő ősszel van lehetőségük a kormányzati igazgatásban dolgozóknak az önkéntes véradásra. Ilyenkor a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat közösen szólítja meg a hivatalok dolgozóit a fővárosban és a megyei kormányhivatalokban azzal a céllal, hogy a szabadságolások előtt segítsék a szükséges vérkészlet feltöltését. Szegeden 122-en, a megye járási hivatalaiban pedig további 78-an jelentek meg a kezdeményezés keretében vért adni a Csongrád Megyei Kormányhivatal munkatársai közül.

Hivatalunk mindig is kiemelten kezelte a véradás lebonyolítását, mert úgy gondoljuk, hogy ez nemcsak a biztonságot növeli, hanem példát is mutat – mondta dr. Juhász Tünde. A megyei kormánymegbízott büszkén hangsúlyozta, hogy mindig rekordszámban mozgósítja a donorokat a kormányhivatal. Idén összesen a 400 főt is meghaladta a véradásra jelentkezők száma – tette hozzá.

A vérellátó szolgálat tájékoztatása szerint minden csepp vér nagy segítség. A Szegedi Régió vérkészítménye szempontjából biztos pont a kormányhivatal kezdeményezése, mert a legtöbb kiszállásos vérgyűjtési helyszín esetében ennél jóval kevesebb, átlagosan 25-30 fő jelentkezik véradásra.

A Véradó Szervezetek Nemzetközi Szövetsége szerint a világ lakosságának mindössze egy százaléka ad vért, ami 81 millió véradást jelent évente.

(A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata)